Raad van State


woensdag 27 oktober 2010
Zitting over de aanwijzing die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft gegeven voor het bestemmingsplan 'Herijking begripsomschrijving woning (/wooneenheid) en huisvesting tijdelijke werknemers agrarische bedrijven' van de gemeente Roosendaal. Het bestemmingsplan regelt de huisvesting van arbeidsmigranten. Het plan maakt daarbij onderscheid tussen huisvesting voor een periode tot zes maanden per jaar, of een periode langer dan zes maanden per jaar. Het gaat om tijdelijke voorschriften die voor alle Roosendaalse bestemmingsplannen gelden, totdat de gemeenteraad met een definitief beleid voor huisvesting van arbeidsmigranten komt. Het provinciebestuur heeft een zogenoemde reactieve aanwijzing gegeven voor het voorschrift dat de huisvesting van arbeidsmigranten langer dan zes maanden regelt. Hierdoor treedt dit voorschrift uit het bestemmingsplan nog niet in werking. Volgens het provinciebestuur gaat het voorschrift te ver. De Afdeling Roosendaal van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie is tegen de aanwijzing in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op haar beroep, verzoekt de tuinbouworganisatie de reactieve aanwijzing voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201005138/3)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.30 uur

Zitting over de vaststelling van de 'bomenlijst Cromstrijen' door het college van burgemeester en wethouders van die gemeente. Op deze bomenlijst is onder meer een rode beuk aan de Rijksstraatweg in Klaaswaal als monumentale boom aangemerkt, omdat de boom ouder dan 80 jaar is. Gevolg van de plaatsing op de bomenlijst is dat de rode beuk niet zonder kapvergunning gekapt mag worden. De eigenaar van de boom is het niet eens met de plaatsing op de lijst, omdat hij dan geen zeggenschap meer heeft over wanneer de boom gekapt gaat worden en daarmee een eind aan het onderhoud van de boom wordt gemaakt. Daarom komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Dordrecht verklaarde in februari 2010 een eerder beroep van de man ongegrond. (zaaknummer 201002475/1)