GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

GroenLinks wil huiseigenaren helpen energielek te dichten

Rotterdam, 27 oktober 2010

De Rotterdamse GroenLinks-fractie wil het huiseigenaren makkelijker maken om energie te besparen. In de komende vier jaar wil de partij de eigenaren van de 100.000 slechtst geïsoleerde huizen van Rotterdam helpen om energielekken in hun woning op te sporen en te dichten. Per huishouden kan dat jaarlijks een besparing van enkele honderden tot duizenden euro's op de energierekening opleveren.

Fractievoorzitter Arno Bonte presenteert vandaag het plan 'Klimaat op maat'. Met dat plan wil GroenLinks huiseigenaren helpen om energielekken op te sporen en vakkundig te dichten. Het kost de eigenaar niks: de kosten voor aflossing van de lening zijn even hoog als de besparing op de energierekening. En zodra de lening is afbetaald, na 10 tot 15 jaar, gaat de eigenaar er zelfs op verdienen. Door een lagere energierekening besparen huiseigenaren enkele honderden tot zelfs duizenden euro's per jaar. Daarnaast neemt de waarde van het huis fors toe als het energielabel bijvoorbeeld is opgewaardeerd van G naar C.

De uitvoering van het 'Klimaat op maat'-pakket ligt bij een consortium van bedrijven, bestaande uit energieadviseurs, installateurs en banken. Zij geven een besparingsadvies, verstrekken de lening en voorzien de woning van dubbel glas, dakisolatie of een zonneboiler. De gemeente stelt zich garant voor de verstrekte leningen, zodat de rente laag blijft. "Uitgangspunt van de regeling is dat we het huiseigenaren zo makkelijk mogelijk maken", zegt Bonte, "zonder ingewikkelde formulieren of bureaucratische rompslomp, met één duidelijk aanspreekpunt en in één keer een volledig overzicht van de besparingsmogelijkheden."

Doordat de gemeente zich garant stelt, wordt het voor het eerst ook mogelijk voor een Vereniging van Eigenaren (VVE) om een lening af te sluiten. Zonder gemeentegaratie kunnen zij geen lening afsluiten. Ook voor de tienduizenden minder kapitaalkrachtige huiseigenaren in Rotterdam wordt het met het 'Klimaat op Maat'-plan makkelijker en goedkoper om een lening bij de bank los te krijgen.

Volgens Bonte heeft het 'Klimaat op maat'-plan alleen maar voordelen. "Huiseigenaren gaan geld verdienen door een lagere energierekening, we stimuleren duurzaam ondernemerschap en de gemeente kan op een goedkope manier een deel van haar klimaatdoelstelling realiseren."


---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:



GroenLinks Rotterdam