Socialistische Partij

Emile Roemer wint Klare Taal prijs

27-10-2010 * De Jargonbrigade van de Nationale Jeugdraad heeft gisteren, na afloop van het debat over de regeringsverklaring, de prijs voor Klare Taal uitgereikt aan Emile Roemer. De Jargonbrigade reikt de prijs jaarlijks uit aan de politicus die zijn of haar boodschap het duidelijkst kan verwoorden, niet verzandt in onbegrijpelijk jargon of om de hete brei heen draait.

De brigade looft Roemer om zijn gebruik van 'heldere opsommingen, humor en goede non-verbale communicatie.' 'Zo weet hij een levendig en duidelijk verhaal neer te zetten,' aldus de jury. Roemer besteedde in het debat speciale aandacht aan het gebruik van verhullende taal door politici:

'Ik vraag het kabinet en de andere partijleiders om klare taal te spreken. In een democratie is dat het minste wat je van politici verwachten mag. Noem de afbraak van de sociale zekerheid geen 'modernisering' als het voor veel mensen ouderwetse armoede betekent. Gebruik voor het afschaffen van verworven rechten niet het woord 'flexibilisering' als honderdduizenden mensen ongevraagd permanente jobhoppers worden. Noem hogere eigen bijdragen in de zorg geen 'eigen verantwoordelijkheid' wanneer dat een verschuiving van lasten van gezonde mensen naar zieke mensen is. De basis van onze beschaving wordt niet gevormd door conservatieve en progressieve waarden. Die zijn allemaal subjectief en veelvuldig misbruikt door politici.'