OVAM en NOVOVIL bundelen krachten voor herontwikkeling

27/10/2010 10:16

OVAM

OVAM stemt in Vlaanderen bodemsaneringen af op projectontwikkelingen.

Nv. Novovil, een dochtermaatschappij van de nv. ParticipatieMaatschappij Vlaanderen en actief in reconversieprojecten in de Vilvoordse regio, heeft zopas een oproep tot projectontwikkelaars gelanceerd voor de herontwikkeling van de zogenaamde Sibelgassite in het centrum van Vilvoorde. Het is de bedoeling om in overleg met het stadsbestuur van Vilvoorde, een toekomstgericht kwalitatief hoogstaand bouwproject te realiseren en aldus de stadsvernieuwing in Vilvoorde een nieuwe impuls te geven. Dit project wordt een model voor samenwerking tussen een eigenaar van vervuilde gronden, de toekomstige projectontwikkelaar en de OVAM, bij de uitwerking van herontwikkelingsprojecten.

Deze site, waar jarenlang een gasfabriek werd uitgebaat, werd door de OVAM als ambtshalve te saneren grond bestempeld. Zoals vaak het geval is bij voormalige gasfabrieksterreinen, is de exploitatie al heel lang geleden stopgezet maar werd toen nagelaten om het bodempassief in kaart te brengen en zo nodig te saneren. Op de Sibelgassite is de bodem verontreinigd met PAK's, mono-aromaten en cyanides; kortom de typische parameters die samenhangen met de vroegere stadsgasproductie. Een onmiddellijk gevaar houden deze polluenten niet in, maar een duurzame en gezonde toekomst vereist wel een bodemsanering.

Om te vermijden dat deze sanering door de OVAM naar timing en uitvoering een probleem zou vormen voor de realisatie van de bouwplannen van de private ontwikkelaar aan wie de site zal worden verkocht, werd tussen de OVAM en Novovil nv. een innovatieve samenwerkingsovereenkomst afgesloten. De sanering wordt hierdoor maximaal afgestemd op de geplande herontwikkeling op de site en dit zowel vanuit milieutechnisch en financieel oogpunt, als in het licht van de timing van de werkzaamheden.

Concreet zijn nu reeds afspraken gemaakt over de rol van de OVAM en de toekomstige ontwikkelaar waardoor de bouwrealisatie en bodemsanering optimaal op elkaar worden afgestemd. Dit omvat planmatige aspecten en praktische uitvoeringsmodaliteiten zodat de sanering en bouwwerken naadloos op elkaar zullen aansluiten.

Deze werkwijze vloeit voort uit de huidige visie van de OVAM waarbij gestreefd wordt naar een maximale integratie van bodemsanering en herontwikkeling. Op die manier worden naast de verbetering van de bodemkwaliteit ook andere maatschappelijke behoeften ingevuld en meerwaarden bekomen. Het partnerschap tussen Novovil en de OVAM zal dan ook model staan voor toekomstige herontwikkelingsprojecten.

Contact:

Jan Verheyen - Woordvoerder

P.R. - Persdienst OVAM

Stationsstraat 110 - 2800 Mechelen

Tel.: 015 284 148

GSM.: 0479 890 746

woordvoerder@ovam.be

www.ovam.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel