Ingezonden persbericht


Persbericht

Functionele vorm en tijdloze elegantie: Thonet viert 75ste verjaardag van stalen buizen bureau S 285 door editie voor mannen en vrouwen uit te brengen

Ontwerp: Marcel Breuer, 1935

Beesd, 27 oktober 2010 - Thonet presenteert met trots, in het kader van de 75ste verjaardag van stalen buizen bureau S 285 van Marcel Breuer, twee bijzondere varianten van deze populaire designklassieker: een vrouwenvariant en een mannenvariant. De lades van beide varianten zijn voorzien van een exclusieve stof of leren bekleding. De dameseditie wordt gekenmerkt door spannende kleuren, terwijl de manneneditie kan worden gekarakteriseerd als eenvoudig, maar elegant. Zelfs na 75 jaar is dit bureau, vanwege het pure, strakke en functionele ontwerp, nog steeds een design icoon. Het bureau is 75 jaar geleden ontworpen tijdens de eerste ontwikkelingsfase van stalen buizen meubilair in de 20- en 30-er jaren.

De revolutie van helderheid: de moderne en functionele ontwerpen uit die tijd worden tegenwoordig nog steeds gezien als revolutionaire prestatie. De heldere en eenvoudige vorm gaven de uitdrukking van een nieuwe aanpak weer voor alledaagse cultuur en architectuur. Alle stalen buizen ontwerpen uit die tijd worden gekarakteriseerd door kwaliteiten als transparantie/helderheid, minimalisme en extreme mate van functionaliteit. Dit geldt ook voor de ontwerp esthetica van model S 285 van architect en Bauhaus leraar Marcel Breuer. Het tafelblad en de opslagelementen van gelakt of gebeitst hout vormen een perfect geheel met het frame van stalen buizen. Het frame bestaat uit een doorlopende, gebogen lijn, waarin de houten elementen verzonken zijn.

Twee bijzondere varianten van model S 285 ter ere van het 75-jarig jubileum: de damesvariant wordt geleverd met een wit, offenporig bureaublad en romp. De lades zijn bekleed met slijtvaste stof in felle kleuren zoals oranje, groen en blauw. De manneneditie wordt gekenmerkt door houten elementen met een zwart, offenporig bureaublad en exclusieve leren bekleding in de lades. Beide uitvoeringen zijn in essen fineer.

Gebruik maken van technische genialiteit om het hoogste niveau van comfort te bereiken: het stalen buizen bureau is uitgerust met volledig uitrekbare en zelf sluitende lades. Om de nodige ruimte voor deze nieuwe technische eigenschappen te realiseren, is de verdeling van de lades en het aantal lades aangepast, terwijl niets wordt afgedaan aan de zwevende eenvoud van het ontwerp. Het bureau is leverbaar in een grote versie met drie lades, terwijl de kleinere variant met twee lades is uitgerust. Het basis model met planken is ook aangepast. Dit ontwerp kan nu worden besteld met twee extra lades. Accessoires, zoals een te verschuiven pennenbak in een van de lades of een flexibele leren sous-main, zijn nieuw.

Einde bericht

Marcel Breuer

Marcel Breuer is in 1902 geboren in het Hongaarse Pécs. Na een afgebroken kunststudie studeerde hij van 1920 tot 1924 aan het 'Staatliche Bauhaus Weimar'. Van 1925 tot 1928 nam hij de leiding van de timmermanswerkplaats van het 'Bauhaus' over, dat inmiddels naar Dessau was verhuisd. In deze tijd werd hij zeer beïnvloed door het constructivisme en 'De Stijl' en ontwikkelde enkele toonaangevende meubelontwerpen van stalen buizen. In 1928 ging Breuer naar Berlijn, waar hij overwegend op het gebied van de binnenhuisarchitectuur werkzaam was. Vanaf 1931 ondernam hij een serie reizen, voordat hij vanaf 1932 in Zwitserland aan meerdere aluminium meubelontwerpen werkte. In 1935 verhuisde Marcel Breuer naar Londen en was daar als architect werkzaam. In 1937 kreeg hij een leerstoel voor architectuur aan de Harvard universiteit in Cambridge, Massachusetts/USA, en richtte daar later samen met Walter Gropius een architectuurbureau op. In 1946 begon Marcel Breuer zijn eigen studio in New York en realiseerde talrijke ontwerpen in Europa en in de USA. Hij geldt als één van de belangrijkste architecten en vormgevers van de moderne tijd. Marcel Breuer overleed op 1 juli 1981 in New York.

Bijlage: lage resolutie foto's.

Voor meer informatie en hoge resolutie beeldmateriaal: