Ingezonden persbericht


CALVIJN EN THOMAS VAN AQUINO OP REFO-VEILING

Calvijns harmonie van de drie evangeliën Mattheüs, Marcus en Lucas die in 1582 in Antwerpen verscheen is een van de topstukken op een veiling van oude boeken tijdens de opening van Refo500 in Gouda, aanstaande zaterdag. Dit werk, waarin Calvijn de verhalen uit de drie evangeliën die met elkaar overeenstemmen bij elkaar plaatst, verscheen dus minder dan twintig jaar na Calvijns dood. Daarmee zitten we midden in de tijd van de Reformatie die Refo500 in de aanloop naar de grote Reformatie-herdenking van 2017 centraal wil stellen.

Theologische Verzendboekhandel en Antiquariaat Wever Van Wijnen veilt naast Calvinistische werken ook boeken die juist het standpunt van de remonstranten verdedigen. En vanuit de Rooms-Katholieke traditie komt ter tafel een uitgave van de Summa Theologica van Thomas van Aquino die in 1585-1586 in Venetië werd gedrukt.

De geschatte veilingprijzen variëren van ¤ 40 euro tot ¤ 1500. De veiling onderstreept de rol vann het boek in de Reformatiegeschiedenis. De openingsbijeenkomst van Refo500 in de Goudse Janskerk begint om 10.00 's ochtends. De veiling sluit het dagprogramma af om 16.00 uur.