Vriendschap 2.0. Symposium over internet, relaties en afstand


NIJMEGEN, 20101005 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert het symposium Vriendschap 2.0. Jos de Mul, Marjolijn Antheunis en Marcel Becker gaan in op de vraag wat internetvriendschappen waard zijn. En welke rol afstand speelt in onze relaties. Het symposium vindt plaats op woensdag 27 oktober 2010 van 20.00 - 22.15 uur in de aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2.

Facebook, Hyves of LinkedIn. Het aantal mensen op sociale netwerksites groeit explosief. Elke dag worden tienduizenden internetvriendschappen gesmeed en verbroken. Maar wat zijn internetvriendschappen waard? Hoe `echt' zijn ze? Veel mensen (onder wie de koningin) staan sceptisch tegenover zulke contacten. Geldt dat ook voor jongeren die met internet zijn opgegroeid? Of zijn voor hen internetcontacten net zo `echt' en `dichtbij' als andere contacten?

Heeft internet werkelijk een nieuwe dimensie gegeven aan menselijke relaties of is het niet meer dan een handig hulpmiddel, zoals de telefoon? Tijdens dit symposium staat het begrip `afstand' centraal. Jos de Mul bespreekt de rol van `afstand' in onze relaties. Vandaaruit maakt hij de stap naar de nieuwe media die in staat zijn tegelijkertijd afstand te scheppen en afstand te overbruggen.

Marcel Becker belicht het thema vanuit ethisch/filosofisch oogpunt. Marjolijn Antheunis gaat in op de betekenis van internetcontacten voor jongeren.

Sprekers
Prof.dr. Jos de Mul is wijsgerig antropoloog en hoogleraar Filosofie van mens en cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is vooral geĂŻnteresseerd in de interactie tussen mens en technologie.
Dr. Marcel Becker is universitair docent Wijsgerige ethiek aan het Centrum voor Ethiek van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij heeft speciale belangstelling voor media-ethiek.
Dr. Marjolijn Antheunis is universitair docent Sociale aspecten van nieuwe media aan de Faculteit Communicatie en Informatiewetenschappen van de Universiteit van Tilburg. Zij promoveerde in 2009 op een proefschrift over internetvriendschappen.
Dr. Joos van Vugt, historicus en programmamaker van het Soeterbeeck Programma, is voorzitter.

Meer informatie op www.ru.nl/sp/vriendschap





Ingezonden persbericht