Pax Kinderhulp start hoorproject in Armenië


EEMNES, 20101027 -- Stichting Pax Kinderhulp is een project gestart in de Armeense hoofdstad Jerevan waarbij geprobeerd wordt zoveel mogelijk kinderen met een ernstig hoorprobleem te voorzien van hoortoestellen. In Armenië worden hoortoestellen niet vergoed en zijn alleen voor de rijke burgers binnen handbereik.

Veel inwoners van dit land, dat in 1988 getroffen werd door een aardbeving met een kracht van 6.9 op de schaal van Richter, leven onder de armoedegrens en hoortoestellen zijn een onbereikbare luxe.

De afdeling Armenië-Bosnië van de stichting Pax Kinderhulp heeft zich het lot aangetrokken van de Armeense kinderen met ernstige hoorproblemen. In samenwerking met de Dovenschool van Jerevan en de Armeense organisatie Echo, dat zich inzet voor gehandicapte kinderen, is Pax Kinderhulp dit project opgestart.

Makker Hoorspecialisten, met veertien vestigingen in midden Nederland, waaronder in Laren (NH), Amsterdam en Utrecht, reageerde enthousiast op dit initiatief en heeft haar medewerking toegezegd en haar klanten en leveranciers van hoortoestellen benaderd om gebruikte toestellen beschikbaar te stellen. Phonak, Zwitserse producent van hoortoestellen, heeft daarop toestellen gedoneerd en die via Makker Hoorspecialisten beschikbaar gesteld. Laboratorium Formaat heeft de oorstukjes en buisjes gegeven waarmee de hoortoestellen op maat gemaakt worden.

Van 11 t/m 17 oktober zijn Til Gross, medewerker van Pax Kinderhulp, en Stijn Hoogeboom, audicien van de vestiging van Makker Hoorspecialisten in Utrecht Overvecht, in Jerevan geweest om kinderen te onderzoeken en in veel gevallen te voorzien van hoortoestellen. Van de 41 onderzochte kinderen konden er 37 geholpen worden met één of twee hoortoestellen.

Voor Til Gross en Stijn Hoogeboom was het erg ontroerend om de reacties van de vaak jonge kinderen te zien die vaak nu pas voor het eerst iets konden horen. Til Gross: "Er was een 15-jarige jongen, Arthur, die in verhouding met anderen een goed te verhelpen doofheid heeft en erg gebaat was met de hoortoestellen. De hoortoestellen zaten tijdens het afstellen in zijn oren en het geluid werd langzaam opgevoerd. Het omslagmoment, het moment dat hij wat kon horen, was fantastisch om te zien. Hij had al een kuiltje in zijn wang en die werd steeds dieper van zijn lach. Zijn ogen straalden helemaal".

Audicien Stijn Hoogeboom werd in Jerevan getroffen door een voedselvergiftiging maar was zo geraakt door de reacties van de kinderen en hun ouders dat hij toch doorzette en alle kinderen heeft kunnen onderzoeken. Voor de nazorg van de hoortoestellen, zoals het schoonmaken en verwisselen van de batterijen voor de hoortoestellen, is een medewerkster van de dovenschool in Jerevan uitvoerig geïnstrueerd. Daarnaast hoopt Pax Kinderhulp in de toekomst veel meer kinderen in Armenië te kunnen helpen door ze te laten onderzoeken en, indien mogelijk, te voorzien van hoortoestellen. De stichting hoopt dan ook dat meer leveranciers zich door dit initiatief aangesproken voelen en besluiten om hoortoestellen beschikbaar te stellen. Om oorstukjes (waarmee de hoortoestellen op maat worden gemaakt) te kunnen bekostigen heeft Pax Kinderhulp het fonds Barekam ("vriend" of "makker"(!) in het Armeens) opgericht waarop belangstellenden een bijdrage kunnen doneren.

Pax Kinderhulp trekt zich het lot aan van kinderen in heel Europa die door armoede, geweld, of een ramp in slechte omstandigheden moeten leven. Jaarlijks komen er 1200 kinderen naar Nederland. Zij worden bij gastgezinnen in heel Nederland of in een vakantiehuis ondergebracht. Zo biedt Pax Kinderhulp kinderen de mogelijkheid om even gewoon kind te zijn. De kinderen krijgen weer hoop en vertrouwen in een betere toekomst. De vakantie is voor hen een ervaring voor het leven. Hiervoor is natuurlijk geld nodig. Dit geld wordt geheel verkregen door donaties en acties van Pax Kinderhulp. Het geld komt volledig ten goede aan de kinderen, daar onze organisatie geheel uit vrijwilligers bestaat.

Voor meer informatie: www.paxkinderhulp.nl .





Ingezonden persbericht