Kosten data recovery nemen toe bij 3TB harddrive


Nauwkeurigheid van nieuwe schijven zorgt voor toename van de kosten bij terughalen van data

AMSTERDAM, 20101027 -- Het terughalen van verloren data op de nieuwe 3TB harde schijven wordt duurder dan de huidige data recovery trajecten. Dat komt doordat de techniek in de nieuwe harddisks zo geavanceerd is dat recovery van bestanden moeilijker en complexer wordt dan nu het geval is.

"De 3TB schijven zijn fysiek niet groter dan de huidige harde schijven. Dat betekent dat de mechanica steeds fragieler wordt en nauwer luistert. De foutmarges worden daardoor kleiner, wat fysieke recovery van data bemoeilijkt", zegt Jeffrey Broer, directeur van Reqor Data company. Niet alleen de fysieke, maar ook de logische recovery gaat meer tijd kosten. Het scannen van gegevens op een harde schijf van 3TB duurt uiteraard langer dan het scannen van een schijf van 500GB. Daardoor zal de prijs voor data recovery stijgen.

Grenzen van de technologie
Klanten moeten bij 3TB schijven duidelijk gaan aangeven welke data kritisch is, zodat recovery bedrijven zich in eerste instantie daarop kunnen richten. "Wij halen alles terug wat mogelijk is, maar als we na een recovery een harde schijf willen klonen, hebben we een schijf nodig die net iets groter is. Dat wordt een probleem bij 3TB schijven, want die zijn er niet", aldus Broer. Data recovery loopt in dat geval tegen de grenzen van de huidige technologie op. Een andere kwestie is dat bij harde schijven van die omvang het kopiëren van teruggehaalde data erg lang duurt, waardoor de prijzen oplopen. "Recovery is uiteraard mogelijk, maar het duurt vooralsnog een paar maanden voordat recovery bedrijven sluitende oplossingen hebben gevonden voor het herstellen van de nieuwe 3TB harde schijven."

RAID in thuispc
Volgens Reqor is er geen enkele reden om nog niet tot aanschaf van een 3TB harde schijf over te gaan. "Maar", waarschuwt Broer, "zorg ervoor dat alle data die daarop staat, gebackupt is." Het is belangrijk dat mensen zich bij de aanschaf van een 3TB schijf realiseren dat als het mis gaat, recovery duur kan uitvallen. Steeds meer particulieren hebben thuis een zakelijke oplossing, zoals bijvoorbeeld een RAID-systeem. "Het is erg veel werk om een nieuwe RAID-configuratie op te bouwen, dat realiseren veel gebruikers zich niet. Bij een crash kan het zijn dat er duizenden euro's betaald moeten worden om bijvoorbeeld vakantiefoto's terug te halen. Zakelijke technieken komen steeds meer beschikbaar in consumenten pc's, maar het vergt ook een zakelijke oplossing met bijbehorende kosten als het mis gaat."

Over Reqor Data company
Reqor Data company levert data recovery diensten en opereert binnen de Benelux. Reqor specialiseert zich al meer dan 15 jaar in data recovery en heeft de beschikking over een eigen technisch laboratorium en clean room. Met de toename van kritisch en complex dataverkeer past Reqor haar diensten continu aan conform de marktbehoefte. Reqor Data company kent een geheimhoudingsplicht en gaat met de grootste zorg om met bedrijfskritische bedrijfsinformatie van klanten.