Zondagopenstelling supermarkten Vught ongekend groot succes


D66 Vught erg tevreden

VUGHT, 20101027 -- De zondagopenstelling van de Albert Heijn in het centrum en de Em-Té aan het Moleneindplein in Vught is een ongekend groot succes. Al sinds de eerste zondagopenstelling loopt het storm. Sinds vier maanden zijn de supermarkten elke zondag open tussen 16.00 en 20.00 uur. Daarmee kwam een grote wens van D66 én blijkbaar ook een hoop consumenten in vervulling.

Beide supermarkten beleven een topdrukte tussen 16.00 en 17.00 uur. "Misschien behalen we dat uur wel 70 procent van onze omzet op zondag", aldus bedrijfsleider Walter van Vroenhoven van de Em-Té. "Na 18.00 uur is het weer erg rustig." Bij Albert Heijn is soms zelfs geen parkeerplaats te vinden en zijn in het eerste uur alle kassa's open. Om kwart voor vier staan er al mensen voor de deur te wachten.

Albert Heijn merkt dat er op zondag veel nieuwe gezichten de winkel aandoen. "In de omliggende gemeenten, en dan vooral Den Bosch natuurlijk, zijn de supermarkten op zondag nog dicht. Als ze daar ook open gaan, zullen we dat wellicht merken", aldus assistent-bedrijfsleider Monique Olfers van Albert Heijn in de Marktveldpassage. "We merken nu al dat het minder druk is als er in Den Bosch een koopzondag is." In de stad is Albert Heijn dan open van 12.00 tot 17.00 uur.

Beide supermarkten menen dat Vught tot dusver groot genoeg is voor de opening van twee supermarkten op zondag. "Zeker zolang de supermarkten in Den Bosch niet open zijn op zondag", aldus Van Vroenhoven die ook veel nieuwe klanten ziet op zondag. Hij is wel benieuwd naar de drukte op zondag in de winter. Het is nog onduidelijk op de Em-Té op Tweede Kerstdag (zondag 26 december) open gaat. Albert Heijn in ieder geval wél.

Van Vroenhoven zou graag eerder open willen, bijvoorbeeld tussen 12.00 en 17.00 uur, maar dat mag wettelijk niet. Nog niet, omdat de landelijke D66 en GroenLinks een initiatief-wetsvoorstel hebben gemaakt, waarin staat dat gemeenten zelf mogen bepalen of winkels op zondag open mogen. Daarvoor lijkt een Kamermeerderheid te zijn. Als de wet erdoor komt, kan wat D66 Vught betreft de winkel eerder open.

Dat geldt ook voor bakkers. In Vught is er al interesse in zondagsopening, maar bakkers hebben er nu niets aan om pas 16.00 uur zijn deuren te openen. Nederland is het enige land in Europa waar bakkers op zondag gesloten moeten zijn.





Ingezonden persbericht