Gemeente Haarlem


Parkeergarage de Appelaar in Haarlem voorlopig gesloten


Op dinsdagavond 26 oktober is in de parkeergarage de Appelaar aan de Grote Markt in Haarlem een grote brand ontstaan. Er is woensdagochtend 27 oktober om half 3 brand meester gegeven. De parkeergarage is tenminste tot en met donderdag 28 oktober niet toegankelijk, waardoor ook de achtergebleven auto's niet bereikbaar zijn. De gebouwen rondom de parkeergarage zijn sinds woensdagochtend weer vrijgegeven. De rechtbank blijft echter woensdag 27 oktober gesloten. De zittingen vinden plaats op een andere locatie.

Registratie gedupeerden
Voor informatie en het registreren van auto's kunnen gedupeerden zich melden bij de gemeente Haarlem via het publieksnummer 023 - 511 55 66. Eigenaren moeten vervolgens zelf contact opnemen met hun eigen verzekeringsmaatschappijen voor de schadeafhandeling.

Onderzoek brand
Uit voorzorg wordt momenteel onderzocht of de constructie van de parkeergarage veilig is. De politie en brandweer doen vervolgens technisch onderzoek naar de brand. Na dit onderzoek worden door politie de kentekens van de aanwezige auto's geregistreerd. Deze informatie wordt vergeleken met de geregistreerde meldingen van de eigenaren.

De brand op de tweede parkeerlaag is vermoedelijk ontstaan door een technisch mankement in een auto, maar de specifieke oorzaak wordt nog onderzocht. Dit (forensisch) onderzoek wordt uitgevoerd door de politie onder leiding van het Openbaar Ministerie. De kans is aanzienlijk dat vooral de auto's van het tweede dek, waar de brand ook heeft gewoed ernstig beschadigd zijn.

Bluswater
Er is veel (vervuild) bluswater achtergebleven, wat zo snel mogelijk op een milieuverantwoorde wijze wordt afgevoerd.

Afhandeling geparkeerde auto's
In de garage stonden nog ongeveer 275 auto's. Er wordt, in overleg met de verzekeringsmaatschappij, gezocht naar een geschikte locatie, waar de auto's geborgd kunnen worden.

Informatienummers publiek

Het publieksnummer hiervoor is voorlopig geopend vanaf woensdag 27 oktober 2010, 08.00 uur: 023 511 5566

- Informatie over verzekeringen kan direct worden verkregen bij nummer 0570-783460
- Informatie over de zittingen van de rechtbank: 023 - 888 40 20 of via www.rechtspraak.nl


Meer informatie via voorlichting gemeente Haarlem