Ingezonden persbericht


27 oktober2010

FNLI en CBL zeer tevreden met hergebruik ingezameld kunststofafval

Informatie van Gansewinkel misleidend!

Rijswijk/Leidschendam - Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) bevestigen dat in Nederland kunststofafval op grote schaal wordt ingezameld en vervolgens voor 80% wordt hergebruikt. Zij staan volledig achter de gegevens verstrekt door de Stichting NedVang en weerleggen dus ook de uitspraken die zijn gedaan door bestuursvoorzitter Ruud Sondag van de Van Gansewinkel Groep. Hij gaf aan dat de helft van het plastic dat in Nederland gescheiden is ingezameld niet wordt hergebruikt, maar verbrand in Duitse afvalovens.

"Wij waren een beetje uit het lood geslagen door de uitlatingen van de heer Sondag. Iemand in zijn positie in de afvalmarkt zou toch beter moeten weten. Niet alleen brengt hij schade aan een zeer succesvol project, hij beschadigt zijn eigen geloofwaardigheid met deze uitspraken" zegt Philip den Ouden, Directeur van de FNLI. "Onze achterban heeft veel geïnvesteerd in de organisatie van de gescheiden inzameling via onze uitvoeringsorganisatie NedVang. Er worden buitengewone resultaten geboekt, zowel met de hoge graad van hergebruik als met de snelle groei van de ingezamelde hoeveelheid kunststofafval". "Verbazingwekkend" zegt Rene Roorda, directeur van het CBL. "Je zou toch mogen verwachten dat de succesvolle Plastic Heroes campagne die een grote bijdrage aan het milieu levert, wordt gesteund door de afvalwereld. Van afval naar grondstof, daar zij we toch allemaal mee bezig en met groot succes!"

Als vertegenwoordigers van alle supermarkten en producenten van levensmiddelen, zijn de FNLI en het CBL bijzonder tevreden met de resultaten van de gescheiden inzameling en vooral met de mate van hergebruik van het kunststofverpakkingsafval. De FNLI- en CBL-achterban zijn verantwoordelijk voor veel van de consumentenverpakkingen die in Nederland op de markt worden gezet. En dus ook voor het organiseren en de financiering van de gescheiden inzameling van verpakkingsafval. NedVang rapporteert een percentage hergebruik van 80% van het ingezamelde afval. De resterende 20% wordt nuttig toegepast en er wordt energie uit teruggewonnen. De cijfers zijn van te voren gecontroleerd door de Belastingdienst en het bevoegd gezag.

De resultaten zijn een gevolg van de grote inspanning van de Nederlandse burger en een goede samenwerking tussen de gemeenten en het verpakkende bedrijfsleven. De inzameling van afval van consumentenverpakkingen wordt grotendeels uitgevoerd door de gemeenten. Gescheiden inzameling van papier en glas bestaat reeds lang. In de afgelopen twee jaar is een heel nieuw systeem van inzameling opgezet voor kunststof dat zeer succesvol blijkt.