Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 27 oktober 2010


Nieuwe beslissing op bezwaar leidt tot sluiting 92 prostitutieramen Achterdam

De burgemeester van Alkmaar heeft op 26 oktober een nieuwe beslissing op bezwaar genomen in de Bibobprocedure rond het prostitutiebedrijf van de VOF Maatschap Nool cs op de Achterdam. De beslissing houdt in dat de vergunning van het bedrijf voor het exploiteren van 92 ramen niet wordt verlengd. Een nieuwe beslissing op bezwaar was noodzakelijk na een eerdere uitspraak van Rechtbank Alkmaar in deze zaak. Op 6 december behandelt de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State het hoger beroep dat de burgemeester tegen deze uitspraak heeft ingesteld.

Op 27 oktober 2008 maakte de burgemeester het besluit tot sluiting van 92 prostitutieramen aan de Achterdam bekend. Na een bezwarenprocedure en het daarop volgend beroep bepaalde Rechtbank Alkmaar op 12 november 2009 dat dit gegrond was. Tegen de uitspraak van Rechtbank Alkmaar is door de burgemeester op 21 december 2009 hoger beroep ingesteld bij de Afdeling Bestuursrecht-spraak van de Raad van State.

Ook bepaalde de rechtbank dat er een nieuw besluit op bezwaar door de burgemeester moest worden genomen. Hierop is door de burgemeester opnieuw advies gevraagd aan het Landelijk Bureau Bibob. Over het mede op dit advies gebaseerde nieuwe voorgenomen besluit zijn partijen wederom gehoord. Een nader advies van het Landelijk Bureau Bibob heeft, samen met de hetgeen op de hoorzittingen naar voren is gebracht, geleid tot deze nieuwe beslissing op het bezwaar. Dit leidt tot de weigering van de vergunning voor de exploitatie.

Achtergrond
Op 31 december 2007 liep de vergunning van VOF Maatschap Nool cs af voor het exploiteren van de seksinrichtingen aan de Achterdam. Toepassing van de Wet Bibob (Bevordering Integriteits Beoordelingen door het Openbaar Bestuur) maakt standaard deel uit van het beoordelen van vergunningaanvragen voor het exploiteren van seksinrichtingen. Het Landelijk Bureau Bibob heeft in het onderhavige geval negatief advies uitgebracht, omdat er een ernstige mate van gevaar bestaat dat aangevraagde vergunning mede zal worden gebruikt om strafbare feiten te plegen.

Naast het traject van vergunningverlening is de gemeente sinds medio 2007 bezig met een breder pakket van maatregelen om de criminaliteit en de overlast als gevolg van prostitutie op de Achterdam terug te dringen. Dit bestaat onder meer uit een nieuwe inrichting van het openbare gebied, cameratoezicht in combinatie met extra surveillances door stadstoezicht en politie. Ook worden maatregelen genomen tegen gedwongen prostitutie en vrouwenhandel op de Achterdam en zijn er met de gemeenteraad afspraken gemaakt gericht op bescherming van het welzijn en de gezondheid van prostituees, bevordering van hun zelfredzaamheid en bescherming tegen uitbuiting.