Nationale Bank van Belgie


Economische activiteit derde kwartaal met half procent gestegen

In het derde kwartaal van 2010 is de economische activiteit met 0,5 pct. gestegen.

Volgens de eerste "flash"-raming van het bruto binnenlands product (bbp) is de economische activiteit tijdens het derde kwartaal van 2010 verder toegenomen. Het voor seizoeninvloeden en kalendereffecten gezuiverde bbp in volume is met 0,5 pct. gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In vergelijking met het overeenstemmende kwartaal van het voorgaande jaar is het bbp met 2,1 pct. gegroeid, nadat het met 2,6 pct. was gestegen in het voorgaande trimester.

De economische activiteit heeft zich tijdens het tweede kwartaal van 2010 hersteld. Het voor seizoeninvloeden en kalendereffecten gezuiverde bbp in volume ligt 1,0 pct. hoger dan in het vorige kwartaal. In vergelijking met het overeenstemmende trimester van het voorgaande jaar versnelde de bbp-groei verder, om uit te komen op 2,6 pct., na een toename ten belope van 1,7 pct. in het eerste kwartaal van 2010 en een daling van 0,1 pct. in het vierde kwartaal van 2009.

Hoewel de toegevoegde waarde in de industrie licht onder het hoge tempo van de voorgaande periode bleef toenemen (+1,3 pct. na +1,5 pct. in het eerste trimester), kon in de andere activiteitstakken een versnelling worden vastgesteld. In de diensten beliep de stijging 0,6 pct., na +0,2 pct. in het eerste kwartaal, en de bouwnijverheid kende de sterkste heropleving: de toegevoegde waarde veerde met 4,4 pct. op, na een eerste trimester die ondermeer door slechte weeromstandigheden werd ondermijnd (-3,5 pct.).

De economische groei werd door de buitenlandse vraag opgetrokken. De in- en uitvoer van goederen en diensten stegen voor de vierde opeenvolgde trimester. Onder de gunstige invloed van het spectaculaire herstel in Duitsland, onze grootste handelspartner, is de uitvoer sterker toegenomen (+3,7 pct.) dan de invoer (+3,2 pct.), zodat de netto-uitvoer een positieve bijdrage tot de bbp-groei leverde.

De binnenlandse vraag (exclusief voorraden) is met 0,5 pct. gestegen. Zij werd door de bruto-vorming van vast kapitaal van de ondernemingen ondersteund, die met 1,3 pct. is toegenomen nadat zij een trimester eerder met
1,5 pct. was gedaald, en, in mindere mate, door de uitgaven van de huishoudens wiens consumptie met 0,3 pct. is toegenomen terwijl hun investeringen in woongebouwen verder afnamen, nl. met 0,5 pct. De consumptie-uitgaven van de overheid namen van hun kant met 0,4 pct. toe.

In het tweede trimester van 2010, is de werkgelegenheid met 0,4 pct. toegenomen tegenover het voorgaande kwartaal. Jaar op jaar zou er weer een positieve groei opgetekend worden, van 0,5 pct. (d.i. bijna 22 000 personen), na een daling met 0,2 pct. (nl. ongeveer 8 500 personen) in het eerste kwartaal.

Het arbeidsvolume van de loontrekkenden herstelde zich eveneens, zij het op een sneller tempo dan de tewerkstelling, hetgeen gebruikelijk is gedurende een periode van conjuncturele heropleving: kwartaal op kwartaal is het met 0,8 pct. verbeterd, en tegenover het tweede trimester van 2009 nam deze met 0,9 pct. toe.