Gemeente Apeldoorn

Regels toekennen planschade wijzigen

De regels voor het toekennen van planschade zijn gewijzigd. Belangrijkste wijzigingen in planschade zijn dat over ruimtelijke besluiten die uiterlijk 1 september 2005 onherroepelijk zijn geworden, met ingang van 1 september 2010 geen tegemoetkoming planschade meer verstrekt wordt (verjaring).

Een tweede wijziging is een beperking van de termijn voor het indienen van een verzoek. In de oude wet was er geen termijn, nu kan tot vijf jaar na het onherroepelijk worden van het ruimtelijk besluit een verzoek worden ingediend. Een derde punt is dat vanaf 1 september 2010 een 'normaal maatschappelijk risico' in werking is getreden. De aanvrager heeft een eigen risico bij planschade en dat deel blijft dan ook voor eigen rekening. Het eigen risico is twee procent van de waarde van de onroerende zaak of het inkomen. Dit gaat niet op als de indiener 'directe schade' ondervindt, dan vervalt het eigen risico.

Tot slot moet het verzoek tot planschade aan een aantal eisen voldoen, waaronder het gebruik van een speciaal aanvraagformulier en betaling van E 300 voor het recht de aanvraag in behandeling te nemen. Bij toekenning van planschade ontvangt de indiener het geld retour.

Een tegemoetkoming planschade kan worden toegekend, als een inwoner of ondernemer schade lijdt door een besluit van de gemeente dat van invloed is op woon- of bedrijfsomgeving. De meest voorkomende voorbeelden zijn:
- een bestemmingsplan of een herziening daarvan
- een ontheffing op grond van een bestemmingsplan of de Wro.

De planschadevergoeding uit de Wet ruimtelijke ordening is door de invoering van deze wet op 1 juli 2008 gewijzigd in de tegemoetkoming planschade.

Rekenvoorbeelden 'normaal maatschappelijk risico': De oorspronkelijke waarde van de woning op de peildatum is E 250.000. Beoordeeld wordt dat de waarde met E 4.000 is gedaald. Omdat het maatschappelijk risico 2% of wel E 5.000 bedraagt, wordt er geen tegemoetkoming planschade uitbetaald. Omdat het verzoek om die reden wordt afgewezen wordt het recht van E 300 niet terugbetaald.

De oorspronkelijke waarde van de woning op de peildatum is E 250.000. Beoordeeld wordt dat de waarde met E 8.000 is gedaald. Omdat het maatschappelijk risico 2% of wel E 5.000 bedraagt, wordt een tegemoetkoming planschade uitbetaald van E 8.000 minus E 5.000 = E 3.000. In deze situatie wordt ook het recht van E 300 terugbetaald.

Een externe deskundige adviseert over het verzoek en het college van burgemeester en wethouders beslist over de verzoeken. Tegen deze beslissing kan bezwaar en beroep worden aangetekend.



---- --