Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Gouda/Valkenburg, 20 september 2010

Het Groene Hart is ook in het laatste kwartaal van 2010 het kloppend hart van Nederland

Toppers in oktober en november 2010

Koeienmarkt Woerden - 27 oktober
Op de eerste woensdag na 20 oktober vindt in de binnenstad van Woerden ieder jaar de 'Koeienmarkt' plaats. Dit jaar viert de 'Woerdense Koeiemart' feest! Het is 600 jaar geleden dat Woerden het recht kreeg een paarden- en koeienmarkt te houden.

De koeienmarkt is een traditie die families gezamenlijk vieren. In een oude sfeer met kermis, warenmarkt, standwerkers en natuurlijk koeien!

Al vroeg dag...
Voor de hardcore-liefhebbers begint de 'Woerse Mart' al om half zes 's ochtends als de eerste koeien en kalveren worden aangevoerd, gewassen en naar hun plek in de grote, met veel stro gemeubileerde showtent op het Kerkplein worden gebracht. De toegang tot de dieren, die in een aaibare opstelling op hun optreden in de keuringsring wachten, is vrij.

Veeshow met voorbrengwedstrijd jongvee
Tijdens de Koeienmarkt wordt een voorbrengwedstrijd voor jongvee georganiseerd. Kinderen leiden kalfjes voor aan een vakjury en in dezelfde ring dingen hun ouders met het puikje van de Hollandse veestapel naar de mooiste rozet. Twaalf kalveren in de leeftijd van twee tot twaalf maanden worden door evenzoveel kinderen van vijf tot dertien jaar voor het publiek en de jury geleid.

Het paraderen met zoiets dartels als een kalf vereist oefening - dus wordt er dezer dagen op de boerderijen van de deelnemers vlijtig getraind onder ouderlijk toezicht. ,,Training is echt wel nodig, anders springt zo'n beestje bij zijn begeleider weg en kun je er achteraan," zegt Adrie Vollering, die als actief lid van Agrarisch Centrum Woerden de voorbrengwedstrijd voorbereidt. De vakjury kijkt niet naar de fysieke kwaliteit van de kalfjes, maar naar de manier waarop de kinderen de dieren begeleiden. Ze krijgen allemaal een prijs, voor één is er echter een extra mooie onderscheiding.

Warenmarkt en standwerkers
Tijdens de Woerse Mart is ook een deel van het aanbod van de zaterdagse Streekmarkt (ambachtelijke producten uit de regio) aanwezig. Kaasmeisjes gaan rond met schalen vol blokjes boerenkaas. Er zijn eveneens demonstraties van ambachten, die allemaal met het plattelandsleven te maken hebben. Een kaasmaakster, imker, palingroker, rijtuigbouwer, klompenmaker, nettenboeter en een pottenbakker laten zich door het publiek op de vingers kijken. Info: www.vvvwoerden.nl

Expositie kunstprijs La Lecq - 23 oktober tot en met 6 november Door deelname aan de nieuwe jaarlijkse kunstprijs van de vereniging Krimpener Kunstwaard kunnen professionele en amateurkunstenaars uit de regio een geldprijs, een titel en een expositie winnen. Beroemde kunstenaars worden in de gelegenheid gesteld om zich te profileren, de thema keuze is vrij. Voor amateurkunstenaars is het een impuls om eens iets van zich te laten zien. Van 23 oktober tot 6 november 2010 kunnen de deelnemers zich presenteren in de kunstexpositie Info: www.kunstwaard.nl



Ingezonden persbericht