Rijksvoorlichtingsdienst

Koningin bij viering 65-jarig bestaan Centraal Planbureau

Hare Majesteit de Koningin is donderdagmiddag 28 oktober aanwezig bij de viering van het 65-jarig jubileum van het Centraal Planbureau (CPB) in Theater Diligentia te Den Haag. Het Centraal Planbureau maakt onafhankelijke economische analyses en prognoses voor de regering, het parlement en maatschappelijke organisaties.

Tijdens de viering staat de rol van het CPB als rekenmeester voor de overheid centraal. Ook wordt de positie van het CPB belicht als instituut dat de sociaal-economische ontwikkelingen in Nederland op wetenschappelijk verantwoorde wijze analyseert.

Het Centraal Planbureau is opgericht in 1945 onder leiding van de econoom prof. J. Tinbergen. Het bureau valt formeel onder het ministerie van Economische Zaken. Inhoudelijk opereert het zelfstandig. Een van de belangrijkste taken van het CPB is het produceren van macro-economische ramingen die worden gebruikt voor het regeringsbeleid op economisch, sociaal en financieel gebied. Ook houdt het CPB zich bezig met het doorrekenen van verkiezingsprogramma's en regeerakkoorden en met economische beleidsanalyse.