Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Derde prik tegen baarmoederhalskanker in Ahoy

Donderdag 28 oktober is de derde prikronde tegen baarmoederhalskanker voor meisjes uit Rotterdam. De medewerkers van Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond vaccineren van 9.00 tot 16.00 uur in Ahoy'.

De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker bestaat uit drie prikken in de arm. Deze prikken beschermen meisjes op een veilige manier tegen een ernstige ziekte. Voor een zo goed mogelijke bescherming is het belangrijk dat meisjes alle drie de prikken halen. De eerste twee prikken zijn aangeboden in april en mei. In oktober en november is de derde prikronde. Meisjes, die zijn geboren in 1993 tot en met 1997, hebben hiervoor thuis een uitnodiging ontvangen.

Het CJG Rijnmond prikt op dertien locaties in de regio. Informatie over prikdata, -locaties en -tijden staat in de brief die de meisjes hebben ontvangen en op www.cjgrijnmond.nl/hpv-vaccinatie.

Baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer
600 vrouwen baarmoederhalskanker. Jaarlijks overlijden er ongeveer 200 vrouwen aan de ziekte. Door vaccinatie zijn meisjes voor een groot deel beschermd tegen baarmoederhalskanker. De vaccinatie beschermt tegen twee varianten van het HPV-virus die samen verantwoordelijk zijn voor 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker kan ook worden veroorzaakt door andere varianten van het HPV-virus. Daarom blijft het belangrijk om op latere leeftijd een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. Daarmee kun je baarmoederhalskanker in een vroeg stadium opsporen, zodat je het eerder kunt behandelen.

Prik en bescherm
Op de website www.prikenbescherm.nl kunnen meisjes, ouders en andere geĂŻnteresseerden terecht voor alle inhoudelijke informatie over de vaccinatie. Op de website staan filmpjes van verschillende deskundigen en ouders en meisjes die de prik al dan niet hebben gehaald. Voor vragen kan men gratis bellen met 0800 - 301 80 51.