Afrikaanse architectuur en film met Manthia Diawara op 28 oktober

22/10/2010 10:41

Prins Claus Fonds

Avond over Afrikaanse architectuur en film met Manthia Diawara en Joe Osae Addo op 28 oktober

Vertoning documentaire Maison Tropicale en lancering boek African Film: New Forms of Aesthetics and Politics

Het Prins Claus Fonds, African Architecture Matters en het Afrika Museum organiseren op 28 oktober een avond over Afrikaanse architectuur en film met filmmaker Manthia Diawara uit Mali en architect Joe Osae Addo uit Ghana. Tijdens de avond in De Brakke Grond zal Manthia Diawara zijn nieuwe boek African Film: New Forms of Aesthetics and Politics presenteren en zal zijn documentaire Maison Tropicale te zien zijn. Maison Tropicale vertelt het bijzondere verhaal van een geprefabriceerd huis ontworpen door de bekende moderne Franse architect Jean Prouvé om het woningtekort in de Franse koloniën tegen te gaan. Manthia Diawara zal na vertoning van de documentaire met Joe Osae Addo in discussie gaan over ownership in de Afrikaanse architectuur.

Manthia Diawara is directeur van het Africana Studies Program aan de New York University en voormalig jurylid van de Prins Claus Prijzen. Daarnaast is hij hoofdredacteur van Black Renaissance/Renaissance Noire, een tijdschrift over kunst, cultuur en politiek. Als auteur en filmmaker specialiseerde hij zich onder andere in Afrika, de Verenigde Staten en de Afrikaanse diaspora in Europa. Hij is auteur van een groot aantal boeken en schreef meer dan vijftig artikelen over film en cultuur. Joe Osae Addo is geboren in Ghana maar opgeleid als architect in Groot-Brittannië. Hij is meer dan twintig jaar actief als architect. Enkele jaren geleden keerde hij terug naar zijn geboorteland en vestigde zijn bureau in Accra. Hij stelt dat Afrikaanse architecten moeten gaan werken aan aanvaardbare voorstellen, rekening houdend met lokale materialen, sociale structuren en het klimaat.

Maison Tropicale

Het Maison Tropicale is een prototype huis ontworpen door de toonaangevende Franse architect en designer Jean Prouvé (1901-1984) tussen 1949 en 1951 om het tekort aan woningen in de Franse koloniën in West-Afrika aan te pakken. De woningen werden modulair opgebouwd uit geprefabriceerde aluminium delen en konden daardoor makkelijk en snel gebouwd worden. Hoewel ontworpen voor massaproductie, werden er slechts drie prototypes gebouwd. De huizen bleken niet goedkoper dan lokaal gebouwde woningen en de industriële esthetiek werd door de conservatieve Franse kolonisten niet gewaardeerd. De Maisons Tropicales werden in 2000 verwijderd uit Afrika en keerden verwaarloosd terug naar Frankrijk, waar ze gerestaureerd werden. Na tentoongesteld te zijn in de VS en Europa (o.a. Tate Modern), werden verkocht voor miljoenen dollars, in groot contrast met hun oorspronkelijke functie en utopische maatschappelijke context.

De 58-minuten durende documentaire Maison Tropicale van Manthia Diawara uit 2008 is gebaseerd op het werk van de kunstenaar Angela Ferreira. Zij maakte een project over de Maison Tropicale woningen voor het Portugese Paviljoen op de 2007 Biënnale van Venetië. Door middel van interviews met Ferreira, de mensen die zij ontmoette in Congo en Niger en de voormalige eigenaren van de woningen onderzocht Diawara de betekenis van cultureel erfgoed en belichtte hij de problemen rond de Afrikaanse identiteit en kunst in het kader van het postkoloniale debat en de erfenis van het Modernisme. Filmmaker

African Film: New Forms of Aesthetics and Politics

African Film: New Forms of Aesthetics and Politics richt zich op nieuwe trends in Afrikaanse films van 1990 tot heden en toont dat Afro-pessimisme heeft plaatsgemaakt voor een nieuw zelfvertrouwen. African Film brengt de lezer op de hoogte over de laatste veranderingen die zich voor en achter de Afrikaanse camera's voordoen. Manthia Diawara onderzoekt de relatie tussen financiering en het maken van films, de rollen die Pan-Afrikanisme en negritude spelen in de Afrikaanse cinema en het Nollywood fenomeen. Meer dan dertig Afrikaanse filmmakers en wetenschappers geven waardevolle inzichten in de recente ontwikkelingen. Het boek wordt geleverd met een DVD met een aantal korte interviews met filmmakers uitgevoerd door de Manthia Diawara. African Film: New Forms of Aesthetics and Politics is een interessant naslagwerk voor wetenschappers, studenten en iedereen die geïnteresseerd is in de Afrikaanse cinema en cultuur. Het boek is te koop na de presentatie.





http://www.princeclausfund.org