Waterschap Aa en Maas

Aanleg EVZ Brugstraat Vinkel van start

Waterschap Aa en Maas start op 28 oktober met de aanleg van de ecologische verbindingszone (EVZ) Groote Wetering Brugstraat in Vinkel. Tot en met medio december werkt het waterschap hier samen met de gemeente Maasdonk aan 400 meter EVZ. Het totale traject Grote Wetering telt uiteindelijk 12 kilometer. Voor 2018 moet er in het beheergebied van waterschap Aa en Maas vierhonderd kilometer EVZ klaar zijn. Dit geeft een belangrijke impuls aan een duurzame leefomgeving voor mens, plant en dier.

Belang EVZ
Natuurgebieden liggen vaak verspreid en worden door allerlei barrières (zoals wegen) doorsneden. Een ecologische verbindingszone is een natuurstrook die de natuurgebieden weer met elkaar verbindt. Zo kunnen planten en dieren zich veilig verplaatsen en krijgen ze meer leefruimte. Deze ecologische verbindingszone verbindt natuurgebied De Maashorstmet natuurgebied De Wamberg nabij Berlicum.

Inrichting voor plant en dier
Om de uitwisseling van planten- en diersoorten tussen verschillende natuurgebieden mogelijk te maken, richt het waterschap de EVZ zo optimaal mogelijk in voor de doelsoorten. Voor deze EVZ zijn dat de das en diverse amfibiesoorten. De steile oevers worden hier schuin afgegraven (flauwe, natuurlijke oevers), want een gevarieerde oever, van nat naar droog, zorgt voor een grote variatie aan verschillende plantensoorten. Hier komen weer allerlei zoogdieren, insecten en amfibieën op af. Daarnaast komen er amfibieënpoelen, dit zijn uitstekende broed- en overwinterplaatsen voor kikkers, padden en salamanders. Ook zullen de oevers struweelvogels aantrekken.

Samenwerking
Waterschap Aa en Maas legt in opdracht van de provincie Noord-Brabant
-en vanuit de opgave uit de reconstructie- ecologische verbindingszones aan. Bij de aanleg van de EVZ werkt het waterschap zoveel mogelijk samen met de betrokken gemeenten. EVZ Brugstraat Vinkel wordt in samenwerking met gemeente Maasdonk gepubliceerd gerealiseerd. De provincie Noord-Brabant, maakt het project mede mogelijk.

Werk met werk maken
De afgegraven grond uit de EVZ, bovenstrooms van de brug, word hergebruikt bij het herstellen van de oever van dezelfde Grote Wetering, benedenstrooms van de brug over de Brugstraat. Daar worden middels het herprofileren de slootkanten verstevigd om de bereikbaarheid en de veiligheid in stand te houden. Dit deel word tevens gebaggerd om het water goed te kunnen laten doorstromen. Het uitbaggeren van waterlopen en herprofileren van oevers is regulier waterschapswerk.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
EVZ Brugstraat maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouwn zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Maas en Meierij.