Mitros


VeranderSchilderij in Kanaleneiland
26 oktober 2010

Op donderdag 28 oktober 2010 onthullen kinderen het eerste kunstproject van EILAND8. Zes weken lang hebben kinderen samen met kunstenares Leontien Apekrom gewerkt aan een muurschildering. Deze muurschildering, het VeranderSchilderij, is te zien op energiehuisjes in de Bernadottelaan in Kanaleneiland. Het VeranderSchilderij brengt kleur in de wijk die over twee jaar wordt gesloopt. Het is het eerste project van een lange lijst van projecten voor en door bewoners van Kanaleneiland Centrum met het doel levendigheid en kleur te brengen.

EILAND8: geen gewoon leegstandsbeheer
EILAND8 is een bijzondere invulling van de leegkomende woningen van bewoners die verhuizen vanwege sloop en nieuwbouw van de wijk. In plaats van te kiezen voor `gewoon' tijdelijk verhuren van lege woningen aan studenten of anti-kraak, namen woningcorporaties Mitros en Portaal een bijzonder initiatief. En dat werd EILAND8.

De corporaties verhuren leegkomende woningen tijdelijk aan jonge en/of creatieve ondernemers. Hiermee komen ze tegemoet aan de grote vraag naar huisvesting voor creatieve pioniers. De komst van de nieuwe bedrijven beïnvloedt het leven in de wijk op een positieve manier. Andere leegstaande woningen in het sloopgebied worden tijdelijk verhuurd als woonruimte totdat alle oorspronkelijke bewoners zijn verhuisd uit de sloopflats.

EILAND8 gaat verder in haar doel om de wijk prettig en leefbaar te houden. Met activiteiten die de beleving van leefbaarheid en veiligheid in de wijk bevorderen. Hierbinnen ligt de nadruk op het inzetten van kunst als middel bij het bereiken van de doelen. Deze activiteiten worden geïnitieerd door bewoners, creatieve ondernemers of door de EILAND8-organisatie.

VeranderSchilderij verandering en gekkigheid
VeranderSchilderij is gemaakt door kinderen van Doenja Dienstverlening. Hiermee fleurt niet alleen de wijk op, maar worden ook de kunstzinnige competenties van de kinderen aangesproken. Kunstenares Leontien Apekrom, atelierhoudster bij EILAND8, heeft deze kinderen geïnspireerd tot het maken van een muurschildering. De muurschildering, met het thema verandering en gekkigheid, heeft een plek gekregen op de energiehuisjes aan de Bernadottelaan in Kanaleneiland.

Verder te zien en te verwachten
Een andere ondernemer uit EILAND8 is verantwoordelijk voor de kleurrijke uitstraling van het Informatiepunt aan de Bernadottelaan, waar bewoners en anderen terecht kunnen met vragen over de (periode tot de) sloop, de nieuwbouw en over EILAND8. Binnenkort verschijnt meer van EILAND8 in de wijk, bijvoorbeeld aan de lantarenpalen en op de kopgevels van de flats.

Meer informatie is te vinden op www.eiland8.com Eiland8 is een initiatief van woningcorporaties Mitros en Portaal