Rijksvoorlichtingsdienst

Marinierskapel der Koninklijke Marine viert jubileum

Geen C te hoog

Ooit begonnen als morele oppepper voor vermaak aan boord. Uitgegroeid tot één van de beste militaire harmonieorkesten ter wereld. De Marinierskapel der Koninklijke Marine bestaat 65 jaar. Een roemrijke periode waarin de kapel keer op keer bewees een waardig visitekaartje van de marine te zijn.

Van Rusland tot Japan. Van erewachten tot concertzalen. Het motto van de Marinierskapel 'geen C te hoog' is door de jaren heen een verheven strijdkreet geworden. De basis van het uitgebreide repertoire van de kapel ligt in een Amerikaanse kist in Limburg.

Repertoire
Na oprichting van de Marinierskapel der Koninklijke Marine in 1945 had de eerste directeur een probleem: hij kon nergens geschreven muziek vinden. De Duitsers hadden in de Tweede Wereldoorlog de muziekbibliotheek en veel instrumenten in beslag genomen. Alsof het lot ermee speelde, werd in Limburg een kist gevonden met militaire muziekstukken. Deze kist was waarschijnlijk achtergebleven na een optreden van een Amerikaanse legerband. Het materiaal vormde de basis voor het repertoire van het nieuwe orkest.

Internationale allure
De oorspronkelijke taak van de kapel was het begeleiden van militair ceremonieel. Vandaar dat een krijgshaftige mars het lijflied is. Door de jaren heen is de kapel echter uitgegroeid tot een orkest van nationale en internationale allure. Na een bezoek aan Engeland in 1947 riepen de Britten de Marinierskapel uit tot beste militaire kapel van Europa. De uitnodigingen voor internationale evenementen stroomden binnen. Bij het eerste lustrum had de kapel al 824 concerten gegeven.

Jubileumconcert
Na 65 jaar heeft de Marinierskapel der Koninklijke Marine duizenden concerten gegeven en miljoenen mensen in muzikale vervoering gebracht. Niet verwonderlijk viert de kapel haar jubileum dan ook met een speciaal jubileumconcert, georganiseerd in samenwerking met de stichting Vrienden van de Marinierskapel. Het concert vindt plaats op donderdag 28 oktober in het Schaffeltheater in Barneveld. Kaarten voor het concert zijn bij het theater verkrijgbaar. De avond wordt gevuld met het symfonische gedicht Capriccio Italien van Tsjaikovski, solistische bijdragen van concertmeester Fons Klesman en euphoniumspeler Renato Meli én natuurlijke militaire en feestelijke muziek. Tevens presenteert de Marinierskapel der Koninklijke Marine die avond haar nieuwe CD 'From Ancient Times'.