Radboud Universiteit Nijmegen

Prix de Paris voor Nijmeegse historicus Bart Verheijen

Datum bericht: 27 oktober 2010

Historicus Bart Verheijen ontvangt donderdag 28 oktober de Prix de Paris voor zijn onderzoek naar Historicide, de Franse geschiedschrijving over de Terreur tijdens de Franse Revolutie. Deze 15^e Prix de Paris wordt uitgereikt op de Residentie van de Ambassadeur van Frankrijk in Nederland, M. Jean-François Blarel. De officiële overhandiging wordt gedaan door de vice-voorzitter van de Nederlands-Franse Samenwerkingsraad, mr. Jaap de Hoop Scheffer.

Bart Verheijen behaalde in 2009 zijn master geschiedenis en master politieke filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Verheijen stelde onder meer vast dat het historische wetenschappelijk discours over de terreur tijdens de Franse Revolutie in sterke mate wordt bepaald door politieke stellingnames.

Verheijen studeert nu aan l'école des hautes études en sciences sociales in Parijs. Hij doet onderzoek en volgt college bij de historici en filosofen die hij tijdens zijn studie in Nijmegen bestudeerde, zoalsMarcel Gauchet, Pierre Manent, Patrice Gueniffey.

Wetenschappelijke en culturele uitwisseling
De Prix de Paris werd in 1981 ingesteld op gezamenlijk initiatief van de Franse ambassade en de docenten geschiedenis van de universiteiten Leiden, Utrecht, Groningen en Nijmegen, waaronder professor Henk Wesseling en professor Henri Baudet. De prijs heeft als doel innovatie op het gebied van historisch onderzoek te stimuleren en de wetenschappelijke en culturele uitwisselingen tussen Nederland en Frankrijk aan te moedigen.

Excellente, recent afgestudeerden met een masterdiploma (kunst)geschiedenis, Franse taal en cultuur, journalistiek en politieke wetenschappen komen in aanmerking. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van EUR 15.000, te besteden aan een studie- en onderzoeksverblijf van één jaar in Parijs. Financieel wordt de prijs ondersteund door de Van Bijleveltstichting , de Nederlands-Franse Samenwerkingsraad. Eerder al schonk oud-Eurocommissievoorzitter Jacques Delors een belangrijk deel van zijn Erasmusprijs aan de Prix .

Prijsbezitters
Eerdere laureaten waren onder meer Luuk van Middelaar - historicus en filosoof en thans kabinetslid van Europees president Herman van Rompuy
- René Moerland, voormalig NRC-correspondent in Parijs, prof. dr. Lex Heerma van Voss (IISG) en Niek Pas, historicus, verbonden aan de afdeling Geschiedenis van de UvA. De prijs werd één keer eerder (1988) toegekend aan een Nijmeegse student: historicus Joost Rosendaal, de afstudeerbegeleider van Bart Verheijen.