Gemeente Geertruidenberg


Gladheidbestrijding door gemeente én inwoners

De wintermaanden staan weer voor de deur. Sneeuwval en bevriezing van wegen, voet- en fietspaden leiden dan vaak tot gladheid. class="word" >Dit betekent veel ongemak voor het autoverkeer, de fietser en de voetganger. Strooiwagens met zout en sneeuwschuivers worden ingezet om de gladheid te bestrijden. De gemeente vraagt ook hulp van de inwoners om hun eigen stoep sneeuw- en ijsvrij te houden.

Wanneer iedereen zijn eigen trottoir schoonhoudt, kunnen minder-validen zoals bejaarden en gehandicapten, maar ook de postbezorgers veiliger van het trottoir gebruik maken. Het wegvegen van vers gevallen sneeuw geeft de beste resultaten!

Ook is het belangrijk om de weersverwachtingen te volgen voordat u de weg opgaat. De buitendienst van de gemeente gaat ook dit winterseizoen weer natzout strooien; een preventieve methode om gladheid voor te zijn. De `winterploeg' zorgt voor het strooien op de doorgaande auto- en fietsroutes. Maar wanneer wordt er gestrooid en op welke wegen? De gemeente heeft een plan gemaakt voor het bestrijden van gladheid, het zogenaamde gladheidbestrijdingsplan seizoen 2010/2011. Dit plan is ook te vinden op de gemeentelijke website www.geertruidenberg.nl.

Gladheid

Door Meteo Consult wordt met behulp van landelijke meetpunten, weerstations en computers een voorspelling gedaan wanneer het op de wegen glad gaat worden. Deze informatie wordt aan de gemeente doorgegeven. Het bestrijdingsplan voor gladheid kent verschillende niveaus. Als eerste worden de hoofdwegen, busroutes, de doorgaande wegen en de doorgaande fietspaden gestrooid. Als tweede bestrijdt de winterploeg de gladheid op secundaire wegen en industrieterreinen. Vervolgens wordt op de wegen in de wijken en in de winkelstraten gestrooid. Hierin zijn de kritieke punten, zoals de omgeving van scholen, bushaltes, bejaardencentra, voetgangersgebieden en bruggetjes in de wijken opgenomen.

Bij sneeuwval worden meerdere acties achter elkaar uitgevoerd. Hiervoor worden twee vrachtwagens met sneeuwploeg en strooimachines, een bus met strooimachine en een tractor met strooimachine ingezet. Binnen drie uur zou de eerste strooironde afgerond moeten zijn, als alles volgens plan verloopt.

Nat zout

Zoals gezegd, ook dit jaar wordt weer met natzout gestrooid. Het normale droge zout dat in de strooier zit, wordt bevochtigd met een zoutoplossing. Hierdoor is het mogelijk om eerder met strooien te beginnen, namelijk voordat het echt glad wordt. Het natte zout plakt aan het wegdek waardoor het niet kan wegwaaien. Het dooimiddel kan ook direct zijn werk doen omdat het een snellere dooiwerking heeft.

De gemeente probeert op deze manier gladheid te voorkomen. Bovendien is het strooien van nat zout minder belastend voor het milieu dan het strooien van droog zout, omdat minder gestrooid hoeft te worden.