Gemeente Hilversum

Blij met succes De helpende hand aan huis

publicatiedatum: woensdag 27 oktober 2010

Initiatiefnemers nieuwe klussendienst: Blij met succes `De helpende hand aan huis'

In mei dit jaar is in het kader van `Hulp in de Buurt' in de wijk Liebergen de klussendienst `De helpende hand aan huis' van start gegaan. De `helpende handen' hebben sindsdien bij tachtig adressen in Liebergen klussen uitgevoerd. In meer dan 90% van de gevallen gemeentebreed gaat het hierbij om klanten die ouder zijn dan 65 jaar. 79 van tachtig klanten in Liebergen waren tevreden over de geleverde kwaliteit en de daarvoor betaalde prijs. Het project dat Hilversummers voor een schappelijke bijdrage een helpende hand toesteekt, is succesvol. De doelstelling van de gemeente was honderd klussen per jaar in Liebergen, maar na vijf maanden staat de teller dus al op tachtig. Erik Bres en Johan de lange zijn beleidsmedewerkers Welzijn en Wmo bij de dienst Inwoners. Als initiatiefnemers van het project zijn zij blij met dit resultaat.

Erik legt uit: "De Wet maatschappelijke ondersteuning heeft een aantal hoofddoelen zoals het verbeteren van de leefbaarheid en sociale samenhang in de buurten en het vergroten van de zelfredzaamheid. Mensen kunnen hierdoor zolang mogelijk voor zichzelf blijven zorgen in een veilige en prettige omgeving. De pilot richt zich in het bijzonder op Liebergen. Daar is de stedelijke vernieuwing afgerond. De woningen zijn weliswaar aangepast aan de eisen van deze tijd, maar dat is op sociaal gebied nog niet het geval. Door de stedelijke vernieuwing is het bewonersbestand nogal door elkaar gehusseld en nu moet de sociale samenhang opnieuw worden versterkt".

Bewoners hebben soms behoefte aan lichte hulp, een kopje koffie drinken met een buur om de eenzaamheid te doorbreken of hulp bij het boodschappen doen. Hiervoor worden vrijwilligers gezocht. "Mensen worden immers liever geholpen door een bekende buurman of buurvrouw. Niet voor alle klussen zijn vrijwilligers te vinden. Dan komt `De helpende hand aan huis' in beeld.

`De helpende hand aan huis' biedt klus-, schoonmaak-, schilder-, tuin- en verhuisdiensten à EUR 8,50 per `helpende hand' per uur inclusief btw aan. Ook al richt de pilot zich specifiek op postcodegebied 1223 (Liebergen), ook Hilversummers uit andere wijken kunnen een beroep doen op `De helpende hand aan huis'; tel: 035 647 27 92 of e-mail: info@dehelpendehandaanhuis.nl. Vrijwillig(st)ers kunnen zich hier ook melden.

Klushulp Harry ziet alleen maar blije gezichten Ook `helpende hand' Harry (61) is blij met het klusproject. Gedurende 32 uur per week verricht hij klusjes voor de overwegend oudere Hilversummers. "En ik zie eigenlijk alleen maar opgetogen gezichten. Ik heb het zeer naar mijn zin in dit werk. Het gaat niet alleen om de klussen. Die worden zeer ruim ingepland, zodat er altijd tijd is voor een praatje bij een kopje koffie. Je ziet gewoon dat dat met name de ouderen goed doet".

Harry is geboren en getogen Hilversummer. Zo'n 12 jaar geleden zat hij werkloos thuis. "Altijd als timmerman in de bouw gewerkt. Ik was een van de velen die dat werk op gegeven moment niet meer kon doen vanwege rugklachten. Ik kon toen aan de slag als buurtconciërge. Dat beviel prima".

"Eigenlijk", zegt hij, "is er voor ons toen we overgingen naar `Helpende hand aan huis' qua werkzaamheden niet zoveel veranderd. "We doen klusjes in en om het huis. Met een collega doe ik de technische klusjes. We hebben er twee die in de tuinen werk. Een van hen is vrijwilliger. Sinds een paar maanden hebben we dan nog twee man die schilderen en behangen".

"Het is een hele relaxte baan, die heel goed bij mij past. Ik ben 61 en dan komt het ook wel uit dat ik mijn werk zonder grote tijdsdruk kan doen. Ik ben verder natuurlijk een leuke ouwehoer, die graag met de mensen praat. Ik hoor de oudjes graag aan. Ik heb oor naar hun verhalen. Bij sommigen ben ik inmiddels kind aan huis. Is geen uitzondering als ze van boven roepen: `Harry, je weet waar de sleutel ligt'. Onlangs vertelde een buurtbewoonster me dat ze haar zoons die elders in het land wonen, had gevraagd of ze bij haar thuis laminaat wilden leggen. `Nee', zeiden ze, `je hebt Harry toch?'. Heel vaak vragen de mensen speciaal om mij".

Een greep uit zijn meest voorkomende klusjes: "Kastjes die mensen in bouwpakketten kopen bij Ikea en Gamma in elkaar zetten, lampen ophangen, bedrading verlengen, nieuwe poorten en schuttingen maken en plaatsen enzovoorts. De mensen zijn blij met ons. Heel vaak gaat het om oudere mensen waarvan de kinderen ver weg wonen. Als die dan een keer langskomen, willen ze hen niet vragen om een klusje te doen".

Harry hoopt dat `Helpende hand aan huis' wordt voortgezet. "Ik zou het erg fijn vinden als ik hier tot mijn pensioen kan blijven werken".