Gemeente Hilversum

De Discussie over tweede bezuinigingsronde 20 oktober 2010

publicatiedatum: woensdag 27 oktober 2010

Op woensdag 20 oktober was er een bijeenkomst van De Discussie die volledig in het teken stond van de tweede bezuinigingsronde. De fracties van het CDA, de VVD, de PvdA en D66 adviseerden het college positief over de in de notitie `Keuzes voor de toekomst' geformuleerde zoekrichtingen en het proces voor de tweede bezuinigingsronde.

SP en HvH adviseerden negatief. LH was gematigd positief over de zoekrichtingen maar negatief over het proces. CU gaf het college inhoudelijk advies, terwijl GroenLinks liet weten op basis van het stuk geen advies te kunnen uitbrengen.

Dat was de uitkomst van de bijeenkomst waar elf burgersprekers het woord voerden namens instanties die (gemeentelijke) subsidies ontvangen. Zij kwamen op voor de belangen van hun organisaties en zij wezen onder meer op de cumulatie (=opeenstapeling) van kortingen op hun subsidies. Immers niet alleen de gemeente wil korten op haar subsidies, maar ook bijvoorbeeld het Rijk.

De fracties toonden zich bezorgd over de voorgenomen kortingen. Complimenten kreeg wethouder Eric van der Want voor het feit dat hij een aparte bijeenkomst voor de raad had georganiseerd over de nieuwe aanpak binnen de Wmo. De fracties misten een lijstje met concrete bedragen die instellingen minder krijgen van de gemeente. Wethouder Frans van Osch bezwoer De Discussie dat zo'n lijstje niet bestaat.

Naar aanleiding van vragen en opmerkingen van raadsleden deden collegeleden toezeggingen. Een greep daaruit:
zo zegde wethouder Erik Boog toe dat voorkomen moet worden dat jongeren niet meer kunnen sporten door tariefverhogingen. Hij beloofde ook dat de evaluatie van de Centra voor Jeugd en Gezin in november in de raad komt. Wethouder Lon Jooren-van der Boor beloofde achter de schermen en in Den Haag te doen wat mogelijk is voor het behoud van het MuziekCentrum van de Omroep (MCO). Overigens liet D66 een brief rondgaan die door de aanwezige fractievoorzitters werd ondertekend. In deze brief aan het kabinet en de Tweede Kamer wordt gepleit dat het MCO moet blijven.

Wethouder Jan Rensen gaat met het Huurteam in gesprek. Het Huurteam geeft huurders gratis juridisch advies over bijvoorbeeld kwesties met de verhuurder. De burgerspreker had het college eraan herinnerd dat de subsidie structureel zou zijn, maar dat die nu geschrapt dreigt te worden.

Wethouder Van der Want beloofde dat hij terugkomt naar de raad als blijkt dat de bezuinigingen en/of cumulatieve effecten tot onacceptabele resultaten leiden. Verder verwachtte hij in de tweede helft van mei te kunnen komen met voorstellen voor de subsidiëring in 2012.

Dit is een zeer beknopte samenvatting van De Discussie van 20 oktober 2010. Meer informatie staat op: www.hilversumbis.nl