Gemeente Hilversum

De Discussie over de gemeentebegroting 2011 21 oktober 2010

publicatiedatum: woensdag 27 oktober 2010

Op donderdag 21 oktober besprak de raad in De Discussie de gemeentebegroting voor 2011.

De gemeenteraadsleden hadden over de begroting vooraf samen negentig schriftelijke vragen aan het college van burtgemeester en wethouders gesteld, en tijdens de 7 uur durende vergadering werd er opnieuw een spervuur van vragen op de wethouders en de burgemeester afgevuurd.

De burgemeester zegde toe het terugdringen van het aantal veelplegers (mensen die veel misdrijven plegen) nadrukkelijker in de cijfers tot uitdrukking te laten komen. De VVD wilde dat de kosten van vandalisme ook op de (jonge) daders of hun ouders worden verhaald. De burgemeester steunt die lijn, maar hij gaf aan dat het vaak moeilijk is het bewijs rond te krijgen.

Wethouder Erik Boog zegde toe dat de financiering van de voorzieningen in het schoolmaatschappelijk werk en de onderwijsbegeleiding blijft, maar dat er wel bezuinigd zal moeten worden in de organisatie ervan. Wethouder Lon Jooren-van der Boor zal de raad nader informeren over de reductie van het aantal ambtenaren.

Eind van dit jaar of begin volgend jaar zal wethouder Jan Rensen een voorstel aan de raad voorleggen over de optimalisatie van de veelal verliesgevende grondexploitaties. Hij zegde toe in het voormalige GAK-gebouw op het Stationsplein zo snel mogelijk jongerenhuisvesting te realiseren. Wethouder Eric van der Want zegde toe de plannen voor bezuinigingen in de Wmo in de begroting te zullen verwerken en prioriteit te geven aan de ondersteuning van huisartsenzorg in Hilversum Noord en Oost als blijkt dat daar een knelpunt zit. De overlast rondom De Cocon zal hij in kaart brengen. Hij deelde de zorgen van diverse fracties over de maatschappelijke effecten van de stapeling van diverse bezuinigingen in de doeluitkeringen van het Rijk in de maatschappelijk zorg en opvang.

Wethouder Frans van Osch zegde toe de aangekondigde halvering van de wijkbudgetten voor de behandeling van de begroting in Het Besluit te heroverwegen na vraagtekens hierbij vanuit diverse fracties. Nog dit jaar komt er een nieuwe subsidieverordening in De Discussie met daarin opgenomen een controleproces voor de verleende subsidies. Tot slot zegde wethouder van Osch toe na te zullen gaan wat het gratis verstrekken van ID-kaarten aan burgers gaat kosten.

Na uitgebreide behandeling van de onderwerpen kon tot advisering worden overgegaan. De coalitiepartijen D66, VVD en PvdA gaven een positief advies aan de raad. De overige partijen maakten een voorbehoud. Op 10 november zal de gemeentebegroting 2011 in Het Besluit worden behandeld.

Dit is een zeer beknopte samenvatting van De Discussie van 21 oktober 2010. Meer informatie staat op: www.hilversumbis.nl