Belgische Federale Overheid


Buitenlandse Zaken informeert Belgische economische operatoren over toepassing van sancties tegen Iran

Datum: 27 oktober 2010

De Europese Unie heeft op 25 oktober 2010 Uitvoeringsverordening 961/2010 met beperkende maatregelen tegen Iran aangenomen. Deze Verordening treedt in werking op 27 oktober 2010 en geeft gevolg aan Besluit 413/2010 en aan Verordening 668/2010 van 26 juli 2010 met het oog op de toepassing van Resolutie 1929 (2010) van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en op het toevoegen van Europese maatregelen aan het VN-proces. Deze maatregelen werden aangenomen uit bezorgdheid van de internationale gemeenschap over de Iranese nucleaire en ballistische programma's. In het kader van het Europees tweesporenbeleid ten aanzien van Iran gaan deze sancties gepaard met een uitnodiging tot het weer aanknopen van onderhandelingen over het nucleaire dossier.

Het gaat om het meest verregaande sanctieregime dat de EU ooit heeft aangenomen. De maatregelen hebben betrekking op handel, de financiële sector, de maritieme en luchtvaartsector evenals essentiële uitrustingen en technologieën bestemd voor de Iranese olie- en gasindustrie. Aan bepaalde personen en entiteiten wordt bijkomend een bevriezing van tegoeden en van economische middelen evenals een reisverbod opgelegd.

De toepassing van deze maatregelen vereist de medewerking vanwege de economische operatoren en van de beroepsfederaties. Op initiatief van Buitenlandse zaken hebben de bevoegde Belgische instanties de voorbije maanden overleg gepleegd met het oog op een efficiënte toepassing van deze VN- en Europese maatregelen. In dat kader kunnen de Belgische economische operatoren een overzicht vinden van de maatregelen en van de contactgegevens van de bevoegde overheden op de website van Buitenlandse Zaken :

http://diplomatie.belgium.be/nl/Beleid/beleidsthemas/vrede_en_veilighei d/sancties/sancties_europese_unie/sancties_iran/index.jsp.