Belgische Federale Overheid


Charles Michel bezorgd over de cholera-epidemie in Haïti

Datum: 26 oktober 2010

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel is bezorgd over de huidige toestand in Haïti. Dat land werd afgelopen 12 januari zwaar getroffen door een aardbeving. Vandaag wordt Haïti geconfronteerd met een cholera-epidemie die al tot de dood van 250 personen heeft geleid. Volgens het Coördinatiebureau voor humanitaire zaken van de Verenigde Naties (OCHA) werden al 3000 gevallen van cholera vastgesteld. In het licht van het verspreidingsrisico van de epidemie over heel het land, drijft de humanitaire gemeenschap haar bescherming- en preventieactiviteiten op. Er kan snel en efficiënt gereageerd worden dankzij de belangrijke aanwezigheid van humanitaire agentschappen en ontwikkelingsorganisaties op het terrein.

De Belgische regering staat in rechtstreeks contact met de humanitaire actoren om de potentiële risico's verbonden aan de situatie te evalueren. Vandaag is een ontmoeting met de verantwoordelijke van UNICEF in Haïti voorzien. UNICEF staat voor het VN-systeem in voor de coördinatie van activiteiten rond water en sanitaire voorzieningen.

In het kader van het Belgisch Voorzitterschap van de Europese Unie heeft België de Europese lidstaten uitgenodigd om de situatie in Haïti te bespreken tijdens de volgende bijeenkomst van de werkgroep humanitaire hulp.

Ter herinnering, de Belgische regering heeft 5,5 miljoen euro vrijgemaakt voor de slachtoffers van de aardbeving. Tijdens een internationale conferentie over de heropbouw van Haïti afgelopen maart heeft Charles Michel ook toegezegd om 20 miljoen euro vrij te maken voor het economische en sociale herstel van het land. Volgende prioriteiten werden gesteld: onderwijs, landbouwontwikkeling en bescherming van kinderen. De helft van die som zou dit jaar nog vrijgemaakt moeten worden.