Woningmarkt licht positief in derde kwartaal

28/10/2010 10:38

ABF Valuation

Kwartaalbericht Woningprijsindex Q3 2010

Ontwikkeling woningprijs licht positief in derde kwartaal

In het derde kwartaal van 2010 is weer een lichte positieve prijsontwikkeling op jaarbasis waar te nemen. De gemiddelde prijs van een woning is met 1,3% gestegen. Ten opzichte van het vorige kwartaal is er ook een stijging van +1,0% waargenomen. De gemiddelde woningprijs stijgt hiermee naar 252.000 euro. Meergezins-woningen zijn iets harde in prijs gestegen dan eengezinswoningen: 1,5% tegen 1,2%. De gemiddelde prijs van een eengezinswoning komt hiermee uit op 273.000 euro en van een appartement op 192.000 euro. De woningprijsindex van ABF Valuation (1995 = 100) noteert een stand van 263.

De positieve prijsontwikkeling op jaarbasis is grotendeels het gevolg van de sterke daling die vorig jaar plaatsvond in het derde kwartaal: -4,7%. De prijscorrectie die toen heeft plaatsgevonden heeft vastgehouden in 2010 en daarmee houdt de woningmarkt stand. Het prijsniveau blijft gehandhaafd en zakt niet verder weg. De huidige inflatie is de afgelopen drie maanden hoger dan vorig kwartaal met gemiddeld 1,6% (september 2010, CBS). Rekening houdend met dit inflatiecijfer daalt de reële waarde van een woning met -0,3%.

Voorspelling woningprijsontwikkeling

De grote vraag is of het voorzichtige herstel aanhoudt en in het verdere verloop van dit jaar de prijzen blijven stijgen of dat de woningmarkt in een status quo situatie blijft. Op basis van de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt voorspelt ABF Valuation voor de woningprijs in het 4de kwartaal 2010 een positieve jaarontwikkeling van 1,0% voor alle woningen en een kwartaalontwikkeling van -0,2%.

Regionale woningprijsontwikkeling

Op landelijk niveau stegen de prijzen het afgelopen jaar met 1,3%, maar regionaal loopt de ontwikkeling uiteen van sterk positief tot negatief. Ten opzichte van het vorig kwartaal laat de prijsontwikkeling een positiever beeld zien. De provincies Utrecht, Gelderland en Flevoland hebben het afgelopen kwartaal een prijsstijging gekend van respectievelijk 4,2%, 2,4% en 2,3%. Ten opzichte van provincies als Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant is dit fors te noemen. In deze provincies kwam de gemiddelde woningprijsontwikkeling niet hoger uit dan respectievelijk 0,9%, 0,5% en 0,9%.

Op Corop niveau zijn er grotere prijsverschillen te ontdekken. Gebieden die in 2009 harde klappen te verduren hebben gekregen lijken zich in 2010 weer als eerste te herstellen. Een voorbeeld hiervan is de Corop-regio 't Gooi en de Vechtstreek waar de prijzen vorig jaar in het derde kwartaal op jaarbasis daalden met -10% en nu een jaar later weer stijgen met 5,3%. De regio die het afgelopen jaar het slechts gepresteerd heeft, is Delft en Westland met -1,6%. Wanneer de prijsontwikkeling op gemeenteniveau onder de loep wordt genomen ontstaan er nog grotere verschillen zoals een prijsstijging op jaarbasis van 10% in Blaricum en een prijsdaling van -2,4% in Eindhoven.

Betaalbaarheid wonen gelijk gebleven in derde kwartaal 2010

In het derde kwartaal van 2010 is de betaalbaarheid van het wonen nagenoeg gelijk gebleven. In dit kwartaal wordt gemiddeld 24,8% van het netto maandinkomen uitgegeven aan netto woonlasten. Halverwege 2008 betrof dit nog 28,0%. Dit is een stijging van de betaalbaarheid van het wonen van 11,5% in twee jaar tijd. De betaalbaarheidindex geeft het deel van het netto huishoudinkomen weer, dat besteed wordt aan de woonlasten van een koopwoning. De top 5 van minst betaalbare gemeenten met meer dan 50 duizend inwoners zijn Zeist, Barneveld, Amsterdam, Veenendaal en Katwijk. In de top 5 van gemeenten met meer dan 50 duizend inwoners die het meest betaalbaar zijn, staan Terneuzen, Leeuwarden, Schiedam, Heerlen en Den Helder. In deze gemeenten geeft men in de koopsector verhoudingsgewijs het minst uit aan netto woonlasten.

Verkoop nieuwbouwwoningen weer omlaag in derde kwartaal 2010

Het aantal verkopen van nieuwbouwwoningen is weer aan het dalen in het derde kwartaal van 2010. Na positieve berichten over de woningmarkt halverwege het jaar 2009 (tijdelijke verhoging NHG) steeg het aantal verkochte nieuwbouwwoningen weer. Ook steeg de gemiddelde prijs in die periode tot 269 duizend euro. In het derde kwartaal wordt gebroken met deze opleving en daalt het aantal verkopen weer tot 6.700 en stagneert de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning.

Aantal transacties licht gedaald en executieverkopen toegenomen in derde kwartaal

Het aantal transacties komt dit kwartaal iets lager uit met 32,4 duizend verkochte woningen ten opzichte van 37,8 duizend in het tweede kwartaal. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder is dit een daling van 16,6%. Het aantal executieverkopen stijgt weer licht in het derde kwartaal. Ten opzichte van een jaar geleden worden 4,4% meer woningen via een executieverkoop verkocht.

www.calcasa.nl

Over de WOX(R)

De WOX(R) is de meest betrouwbare woningprijsindex van Nederland. ABF Valuation berekent elk kwartaal een betrouwbare woningprijsindex voor iedere provincie, gemeente, wijk en buurt in Nederland. De WOX(R) wordt berekend op basis van landelijke transactiegegevens vanaf 1993 en de overige woning- en locatiegegevens uit de database. De broninformatie wordt modelmatig getoetst, zodat niet-integere gegevens worden weggelaten bij de indexberekening. In de ontwikkelde methodiek wordt rekening gehouden met onder- of oververtegenwoordiging van de verkochte woningen ten opzichte van de bestaande woningvoorraad in het gebied. In tegenstelling tot de meeste huisprijsindexen brengt de WOX(R) dus niet simpelweg de toevallige ontwikkeling van de verkoopprijzen in kaart, maar de prijsontwikkeling van de totale voorraad woningen.

Over ABF Valuation

ABF Valuation is een gerenommeerd adviesbureau. Wij leveren innovatieve waarderingsoplossingen aan diverse spelers in de Nederlandse woningmarkt, zoals geldverstrekkers, taxatiebureaus, makelaars, gemeenten en woningcorporaties. ABF Valuation is ondermeer bekend van CALCASA(R), het meest geavanceerde statistische woningtaxatiemodel van Nederland. ABF Valuation is een onderdeel van de ABF groep. ABF is al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in kwantitatief onderzoek en statistische modelbouw voor de Nederlandse woningmarkt.





http://www.calcasa.nl