HISWA

Vrijetijdssector groot economisch belang Noord-Overijssel De vrijetijdssector in Noord-Overijssel is een omvangrijke sector en daarmee van groot economisch belang. De regio ontvangt jaarlijks circa 150 miljoen euro aan bestedingen van binnen- en buitenlandse verblijfsgasten. Dit blijkt uit het zojuist verschenen Trendrapport Vrijetijdssector Noord-Overijssel.
Bovendien geven recreanten tijdens uitstapjes in Noord-Overijssel bij elkaar bijna 500 miljoen euro uit. Eén op de zestien banen (6,2%) in de regio hangt dan ook samen met de vrijetijdssector, de sector is direct en indirect goed voor 11.000 banen.

Vakanties en motieven
Noord-Overijssel bestaat uit de toeristische regio's IJsseldelta, Vechtdal Overijssel en WaterReijk Weerribben Wieden. Nederlanders brengen er jaarlijks circa 460.000 toeristische vakanties door en nog eens 180.000 vakanties op een vaste standplaats. Het WaterReijk en de IJsseldelta zijn het meest in trek voor korte vakanties en weekendjes weg (twee tot vier dagen). In Vechtdal Overijssel zijn juist de middellange vakanties (vijf tot acht dagen) populair.

De belangrijkste motieven voor een vakantie in de regio's WaterReijk Weerribben Wieden en IJsseldelta zijn de natuur, ontspanning, rust, gezelligheid en het bezoeken van vrienden of familie. Voor het Vechtdal zijn - naast natuur, ontspanning en het bezoeken van vrienden of familie - het bezoeken van een pretpark of het actief en sportief bezig zijn de belangrijkste bezoekmotieven.

Er op uit
Nederlanders ondernemen vanaf het woonadres jaarlijks bijna 34 miljoen vrijetijdsactiviteiten (van minimaal twee uur) in Noord-Overijssel. Ruim de helft van deze vrijetijdsactiviteiten ondernemen zij in de regio IJsseldelta, ongeveer een derde in het Vechtdal en circa 12% in de regio WaterReijk Weerribben Wieden. Populaire vrijetijdsactiviteiten in Noord-Overijssel zijn het maken van recreatieve fietstochten, winkelen en het maken van wandelingen. In de regio's WaterReijk en IJsseldelta (incl. Zwolle) wordt relatief veel gewinkeld. Recreanten besteden gemiddeld bijna 15 euro per vrijetijdsactiviteit. Tijdens winkeluitstapjes geven recreanten opvallend meer geld uit: zo'n 37 euro per persoon. Van de bijna 500 miljoen euro die recreanten besteden, komt het merendeel (64%) ten goede aan de regio IJsseldelta. Dertig procent wordt besteed in Vechtdal Overijssel en zes procent in WaterReijk Weerribben Wieden.