Rijksvoorlichtingsdienst

Z.K.H. de Prins van Oranje slaat eerste 'Waterland Vijfje'

Herdenkingsmunt symbool voor hoe Nederland leeft met water

Z.K.H. de Prins van Oranje slaat eerste 'Waterland Vijfje'

Utrecht, 28 oktober 2010 - Z.K.H. de Prins van Oranje verrichtte vandaag de Eerste Slag van het 'Waterland Vijfje'. De nieuwe herdenkingsmunt van vijf euro is geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van het ministerie van Financiën. Minister Jan Kees de Jager trad op als gastheer. Het 'Waterland Vijfje' is een wettig betaalmiddel in Nederland. Nederland is onlosmakelijk verbonden met water. Al zo lang we ons kunnen herinneren, strijden we tegen het 'wassende water'. We zijn wereldwijd bekend om onze geavanceerde waterwerken. Maar we genieten ook van water - bij de eerste zonnestralen gaan we naar het strand en hoe koud het ook is, er is altijd animo voor Nieuwjaarduiken.

Grenzen
Deltawerken en dijken reguleren en bewaken de grens tussen land en water. Dit gegeven is het uitgangspunt geweest voor het 'Waterland Vijfje'. Op de kopzijde van de munt staat de horizon centraal. Deze zijde benadrukt het contrast tussen land en water door het verschil tussen hoog en laag, mat en glans. De twee tegenstellingen zijn ook technisch verwerkt in de munt en vormen zowel op de kop- als keerzijde de basis van het ontwerp. De afbeelding van H.M. Koningin Beatrix en de daarbij behorende tekst worden gespiegeld in het water. Hierdoor staat de beeltenis nooit 'op zijn kop' en blijft deze vanuit beide standpunten overeind.

Waar op de kopzijde de horizontale lijn overheerst, domineert op de keerzijde een verticale as. Deze verdeelt het land in twee helften: hoog en laag Nederland. De linkerkant verbeeldt het gedeelte dat bij benadering onder water zou lopen zonder de aanwezigheid van onze waterwerken, terwijl de rechterhelft letterlijk en figuurlijk hoog en droog blijft.

Het ontwerp is van Esther Tielmans en is mede tot stand gekomen in samenwerking met Raza grafisch ontwerp en Thomas Bennen.

"Ik voel me bijzonder geraakt door het gekozen thema. Zelf ben ik fervent zeiler en mijn vader was kapitein van het fregatschip 'Nederland'. De band die ik heb met water komt tot uitdrukking in mijn muntmeesterteken: een zeil. Niet alleen slaat dit op mijn passie voor zeilen, maar ook op de koers die ik als muntmeester voor de Koninklijke Nederlandse Munt uitstippel", zegt Maarten Brouwer, Muntmeester bij de Koninklijke Nederlandse Munt.

Verkrijgbaarheid
Het 'Waterland Vijfje' is vanaf 28 oktober 2010 voor vijf euro verkrijgbaar op de postkantoren en postagentschappen, en via de website www.herdenkingsmunt.nl. Daarnaast slaat de Koninklijke Nederlandse Munt ook enkele bijzondere verzamelaaruitgiften.
* het zilveren 'Waterland Vijfje' in verzamelaarkwaliteit Zilver Proof, ter waarde van ¤ 34,95
* het gouden 'Waterland Vijfje' in verzamelaarkwaliteit Goud Proof, ter waarde van ¤ 319,95.

Over de Koninklijke Nederlandse Munt
De Koninklijke Nederlandse Munt is de enige producent van het officiële Nederlandse muntgeld. Dit circulatiegeld wordt sinds 1567 in Utrecht geslagen en vanaf 1911 in het volledig gerenoveerde historische Muntgebouw. Dit circulatiegeld wordt sinds 1567 in Utrecht geslagen in het volledig gerenoveerde historische Muntgebouw. De Koninklijke Nederlandse Munt is een van de oudste bedrijven in ons land. De Koninklijke Nederlandse Munt is echter meer dan een gedegen muntproducent met een rijk verleden. De producent is vooral ook een technologische innovator met een enorme kennis op het gebied van muntproductie. Een goed voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen ontwerper Ronald van Tienhoven en Google Earth voor de productie van het 'Manhattan Vijfje' in 2009. Ook bij het vervaardigen van het 'Max Havelaar Vijfje' zijn bijzondere, innovatieve laser- en 3D-technieken toegepast. Verder is de Koninklijke Nederlandse Munt door zijn kennis een veelgevraagd producent van buitenlandse circul atiemunten voor niet-eurolanden.