CNV Vakmensen


Pensioen blijft onderwerp van gesprek

28 oktober 2010
Daar waar een paar jaar geleden niemand zich interesseerde voor pensioenen, heeft de pensioenbranche nu de aandacht van iedereen. Minder geld voor meer mensen, dat is de voedingsbodem voor discussies waarbij eigen belang meestal voorop staat.

Ieder zichzelf respecterende econoom geeft aan wat er zou moeten gebeuren met uw pensioen. Jongeren roepen dat zij straks het kind van de rekening worden. Ouderen vinden juist weer dat de zij te kort worden gedaan. En de pensioenfondsbestuurders hebben het trouwens ook niet goed gedaan in de ogen van veel mensen. Verzekeringsmaatschappijen laten ons via dure reclames weten dat zij het best voor uw pensioen zorgen.

De toezichthouder (DNB) legt te strenge eisen op, is een veel gehoorde opmerking. De politiek heeft weer haar eigen -bezuinigings- agenda. Zie hier het klassieke probleem van keuzes maken bij schaarste. Hoe kan het dat banken en verzekeringsmaatschappijen in de crisis zijn geholpen door de overheid, terwijl pensioenfondsen hun eigen problemen moeten oplossen?

Maar in al die moeizame discussies vorige week ook weer een positieve kop in de kranten: uit onderzoek blijkt dat ons pensioensysteem de beste is ter wereld!

CNV Vakmensen bemoeit zich, ook in de pensioendiscussie; oplossingsgericht, zoals u van ons gewend bent. De Stichting van de Arbeid is driftig op zoek naar het in stand houden van het beste systeem te wereld, aangepast aan de huidige tijd.

Pensioensparen doe je via je loon. Je legt zelf geld in en je werkgever legt geld in. Deskundigen gaan met dit geld beleggen (en beleggen brengt risico's met zich mee) en sparen, maar ook rentes blijven niet altijd hetzelfde. Sparen is de meest zekere optie. Het geeft weinig risico's, maar levert gemiddeld ook minder op dan beleggingen.

Beleggen levert over het algemeen meer op, maar geeft ook meer onzekerheid, want je blijft afhankelijk van financiële markten en de beurskoers.
Pensioenfondsen beleggen (anders dan verzekeringen) overigens zonder winstbejag en tegen lage kosten, met als enige doel om voor u een zo hoog mogelijke opbrengst te halen.

De toezichthouder (DNB) zegt tegen pensioenfondsen dat zij hun beloftes altijd moeten nakomen. Een bepaalde belofte kan dus betekenen dat je geen of minder risico neemt. Conclusie; hoe minder fondsen beloven, hoe meer risico's fondsen kunnen nemen, met weer de mogelijkheid op een hoger pensioen op uw oude dag.

We hebben ons zelf aangeleerd dat pensioen hetzelfde is als zekerheid, maar dat is dus niet helemaal realistisch. Zolang pensioen bestaat, is er onzekerheid over de uitkering. Bekend is onder meer de pensioenbreuk als je van werkgever wisselt. Het is niet voor niets dat CNV Vakmensen kiest voor werkzekerheid voor iedereen. Alleen als je werkt, bouw je pensioen op. Werk nu, is de beste garantie voor een fatsoenlijk pensioen later.

Geld opzij zetten via een pensioenfonds is voor nu en de toekomst nog steeds de beste manier om aan je oude dag te werken. Zowel de werkgever, de overheid als de werknemer betalen mee. Pensioenfondsen zullen daarbij nog meer openheid moeten geven over wat zij doen met uw geld. Maar dan nog, zal er geen 100% zekerheid bestaan over de hoogte van uw pensioenuitkering.

CNV Vakmensen pleit voor meer zekerheid bij minder inkomen, juist omdat je met een lager inkomen afhankelijker bent van je pensioen, moet de zekerheid over de pensioenuitkering groter zijn. Pensioenfondsbestuurders van CNV Vakmensen zullen altijd met u in contact moeten staan, omdat zij uw belangen vertegenwoordigen door fatsoenlijk (duurzaam) te sparen en te beleggen. Door te zorgen dat de kosten van het pensionfonds laag blijven. Met als uiteindelijk doel, een mooi pensioen voor later.

Jaap Jongejan
Voorzitter CNV Vakmensen

---