TNS NIPO

TNS NIPO publicaties

28 otkober 2010

VVD-achterban maakt wél onderscheid in kwestie dubbele nationaliteit Weinig vertrouwen in Rutte I, wel vertrouwen in afzonderlijke ministers

Een meerderheid van de Nederlanders (56%) vindt het aanblijven van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hylner met behoud van haar Zweedse paspoort geen probleem, 37% vindt dat wel een probleem. Over de dubbele nationaliteit van bewindslieden in het algemeen zijn Nederlanders verdeelder: 48% vindt dat geen probleem, maar een bijna even grote groep (45%) is tegenstander van bewindslieden met een dubbele nationaliteit. Zweeds paspoort of dubbele nationaliteit in het algemeen, de achterban van de verschillende politieke partijen is consequent in haar mening. Uitzondering vormt de achterban van de VVD. Dat blijkt uit een politieke peiling van TNS NIPO, die van vrijdag 22 oktober tot en met zondag 24 oktober is uitgevoerd.

Een dubbele nationaliteit van bewindslieden is voor een meerderheid van de stemmers van alle partijen geen probleem, de achterban van de PVV uitgezonderd. Ruim driekwart van de PVV-stemmers is in meerderheid tegen, of dit nu de dubbele nationaliteit van Veldhuijzen van Zanten-Hylner of die van bewindslieden in het algemeen betreft. De VVD-achterban maakt echter wél onderscheid tussen de casus Veldhuijzen van Zanten-Hylner en de dubbele nationaliteit van bewindslieden in het algemeen. Een ruime meerderheid van de VVD-stemmers (66%) vindt de dubbele nationaliteit van Veldhuijzen van Zanten-Hylner geen probleem, maar betreft het de dubbele nationaliteit van bewindslieden in het algemeen dan vindt slechts 46% dat geen probleem (47% vindt dat wel een probleem).

Vertrouwen in kabinet Rutte lager dan vertrouwen in Balkenende IV bij aanvang...
Het kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV geniet weinig vertrouwen. Minder dan een op de drie Nederlanders (31%) geeft aan vertrouwen te hebben in dit kabinet, een meerderheid (63%) heeft weinig vertrouwen. Het in februari 2007 nog kakelverse kabinet Balkenende IV genoot bij aanvang het vertrouwen van 42 procent van de Nederlanders.

... maar wel vertrouwen in de bewindslieden die Rutte I vormgeven Nederlanders mogen dan weinig vertrouwen hebben in het kabinet Rutte als geheel, ze hebben wél vertrouwen in de individuele ministers. Alle bewindslieden scoren een (ruime) voldoende. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) scoort met een 7,3 het hoogst, zijn partijgenoten Hans Hillen (Defensie) en Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) scoren het laagst (beiden 6,2).

Coalitiepartijen winnen terrein
Het aantreden van het nieuwe kabinet heeft PVV, VVD en CDA electoraal gezien goed gedaan. De VVD zou als er nu verkiezingen zouden worden gehouden - op 33 zetels kunnen rekenen, de PVV op 31 zetels en het CDA op 16 zetels. Daarmee behalen deze partijen nu 80 zetels, acht meer dan eind september. De PvdA (26 zetels) raakt langzaamaan achterop bij VVD en PVV. SP (14 zetels), D66 (11 zetels) en GroenLinks (11 zetels) zouden op een zetelaantal kunnen rekenen dat dicht in de buurt ligt van hun score op 9 juni 2010. Hetzelfde geldt voor de ChristenUnie (5 zetels) en SGP (2 zetels). De Partij voor de Dieren zou op 1 zetel kunnen rekenen.

TNS NIPObase CAWI | Bovenstaand persbericht bespreekt de resultaten van een politieke peiling van TNS NIPO. Deze is uitgevoerd vanaf 22 oktober tot en met 24 oktober 2010. In deze meting werden 1115 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd. Er is herwogen op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, regio en politiek stemgedrag (TK 2010).

De helft van de steekproef is de volgende vraag voorgelegd: `Bij het aanstellen van het nieuwe kabinet is er een discussie ontstaan over de dubbele nationaliteit van een van de bewindslieden, staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hylner. Naast een Nederlands paspoort heeft zij ook een Zweeds paspoort. Bent u het eens of oneens met het feit dat Veldhuijzen van Zanten-Hylner haar dubbele nationaliteit wil behouden en haar functie blijft vervullen?'

De andere helft van de steekproef kreeg de volgende vraag: `Bij het aanstellen van het nieuwe kabinet is er een discussie ontstaan over de dubbele nationaliteit van een van de bewindslieden. Bent u het eens of oneens met het feit dat bewindslieden hun dubbele nationaliteit willen behouden en hun functie blijven vervullen?'

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24) of Tim de Beer (tel: 020 522 53 99).