Senternovem

28-10-2010 |

Beter energielabel door betere verlichting

Vervanging van conventionele verlichting in utiliteitsgebouwen door energie-efficiënte alternatieven levert een beter energielabel op. Ook een betere regeling van het verlichtingssysteem draagt fors bij aan verlaging van het energieverbruik. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat Agentschap NL liet uitvoeren door adviesbureau Synorga.

In gebouwen wordt doorgaans twintig tot dertig procent van de het energieverbruik besteed aan verlichting. Het onderzoek moest inzichtelijk maken hoeveel invloed energie-efficiënte verlichting precies heeft op het energielabel van een gebouw.

Labelstappen
"Installatie van hoogfrequente lampen of ledverlichting én slimme regelingen dragen eraan bij dat een gebouw bijna altijd in een gunstiger energieklasse terecht komt", vertelt Jeroen van der Laan van Synorga. In opdracht van Agentschap NL berekende het adviesbureau welke energiebesparing de moderne verlichting exact verwezenlijkt. "We hebben natuurlijk naar energiezuinige lampen gekeken, maar daarnaast ook onderzocht hoeveel een goede regeling van het systeem oplevert." Uit die metingen bleek dat juist de combinatie van hoogfrequente verlichting met een slimme regeling tot de meeste besparing leidt. "Zoveel zelfs dat in bijna alle gevallen de gebouwen één stap omhoog gingen op de ladder van het energielabel. In 10 procent van de gevallen zelfs met twee labelstappen, bijvoorbeeld van C naar A.

Prettiger werksfeer
Naast energiebesparing levert de zuinige verlichting volgens Van der Laan ook een betere werksfeer op. "Licht heeft met emotie te maken. Een verlichtingsplan is maatwerk dat afgestemd moet worden op het gebruik van een ruimte. In het algemeen geldt dat iedere hoogfrequente verlichting meer rust uitstraalt en daardoor prettiger werkt."

Besparing inzichtelijk
Het onderzoek leverde een lijst met mogelijke maatregelen op en de potentiële energiebesparing ervan. Zo leidt de vervanging van conventionele verlichting door hoogfrequente lampen al snel tot vijftig procent besparing. Het installeren van bewegingssensoren voor aanwezigheidsdetectie tussen de tien en dertig procent. En een investering in lichtsensoren voor een dagafhankelijke regeling vertaalt zichzelf in tot wel zestig procent energiebesparing. "Maar er zijn nog legio andere maatregelen zoals een vertrekschakeling of een veegpulsschakeling", verzekert Van der Laan. "We hebben met ons onderzoek laten zien dat er talrijke mogelijkheden zijn en dat die een effect opleveren dat je in je afrekeningen gaat terugzien."

Schoon licht scan
Het onderzoek sluit aan bij de `Schoonlicht Scan Utiliteitsgebouw' van Agentschap NL. Deze scan maakt het voor iedereen mogelijk om een schatting te maken hoeveel er in een gebouw bespaard kan worden op de verlichting. Meer informatie over de scan en het integrale onderzoeksrapport is terug te vinden op www.slimmeenergie.nl. Wijzigingsdatum |

28-10-2010