GroenLinks bezorgd over hack-wens politie

GroenLinks

Donderdag 28 oktober 2010, 12:00u - Mariko Peters
* # Privacy, politie en justitie
vrijheid

GroenLinks is bezorgd over de wens van het Korps landelijke politiediensten en het Openbaar Ministerie om actief 'terug te kunnen hacken' om criminele computernetwerken op te kunnen sporen. Deze week bleek dat de Nationale Recherche 143 Nederlandse servers heeft platgelegd om zo een einde te maken aan een cybercrimenetwerk dat sinds juni vorig jaar 30 miljoen pc's infecteerde met virussen door een collectie van softwarerobots. GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters stelt vandaag schriftelijke vragen aan minister Opstelten (Justitie en Veiligheid) over de extra bevoegdheden die de politie wil om dit soort netwerken op te rollen.

Kamerlid Peters is erg blij dat de politie erin is geslaagd om één van de grootste botnets in de wereld plat te leggen. De dader blijkt gepakt zonder extra politiebevoegdheden. Het KLPD en het OM blijken daarom een uitbreiding van bevoegdheden te willen om criminaliteit op internet aan te pakken. Daarbij zouden ze zich toegang willen kunnen verschaffen tot computers van de miljoenen bedrijven en burgers die besmet zijn met een virus. Ook in het buitenland. GroenLinks wil meer weten over de uitwerking als de politie in computers van burgers mag inbreken.

"Het is te begrijpen dat de politie meer ruimte wil om cybercrime aan te pakken. Het is alleen erg onduidelijk wat de gevolgen zijn als de politie in besmette computers mag inbreken. Er moet voorzichtig worden omgesprongen met vergaande bevoegdheden om computers van burgers te betrekken. Ook wil ik van Opstelten weten wat hij gaat doen om burgers voor te lichten over de gevaren van computerbesmetting en wat mensen zelf kunnen doen om hun computers te beschermen", aldus Peters.

Vragen van het lid Peters aan de minister van Veiligheid en Justitie naar aanleiding van de ontmanteling van een zogenaamd botnet:


1. Bent u bekend met de uitzending van Nieuwsuur van 25 oktober 2010 waarin het KLPD en OM pleitten voor uitbreiding van bevoegdheden om cybercriminaliteit aan te pakken?


2. Wat is uw mening over de wens van KLPD en OM om de bevoegdheid te krijgen `terug te hacken' om botnets op te sporen en uit te schakelen?


3. Wat is uw inschatting van de effecten van zo'n maatregel op de privacy van de eigenaars van de besmette computers die onderdeel zijn van een botnet? Kunt u dat toelichten?


4. Wat wat gaat u ondernemen om burgers voor te lichten over betere computerveiligheid en bescherming tegen botnets?