Gemeente Westervoort

November drugsmaand

De maand november wordt net als in 2009 door de samenwerkende gemeenten Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rijnwaarden, Westervoort & Zevenaar in het kader van het project "Jongeren, alcohol + drugs" omgedoopt tot drugsmaand.

Het doel is om de aandacht op drugs te vestigen, door het organiseren van verschillende activiteiten.
Zo staat de drugsshow weer op de agenda, worden er cursussen "nee zeggen" gegeven en vertelt een ex-verslaafde tijdens gastlessen over zijn ervaringen. Daarnaast zijn er toneelvoorstellingen ingepland en filmavonden in het filmhuis in zevenaar georganiseerd. Ook de jongerencentra besteden in november aandacht aan "Don't do drugs", door bijvoorbeeld het houden van een filmavond en een presentatie over drugs. In bibliotheken zijn tentoonstellingen en worden er lezingen over drugs gegeven door Iriszorg. Op scholen voortgezet onderwijs worden ook ouders bij het onderwerp betrokken, door dit tijdens ouderavonden bespreekbaar te maken.

Waarom een drugsmaand?
"Veel mensen zijn bang voor drugs. De angst voor het onbekende (dat is het namelijk vaak) laat weinig ruimte voor gezond verstand en des te meer voor paniekreacties." Zo luidt de inleiding van de brochure "Wat iedereen over drugs zou moeten weten". Ook is het onderwerp drugs niet altijd bespreekbaar. Kinderen vinden het soms moeilijk om met hun ouders te praten over drugs, of andersom. Om het onderwerp bespreekbaar te maken is er gekozen voor een drugsmaand, vol uiteenlopende activiteiten. De activiteiten die in november op de agenda staan moeten vooral aanzetten tot een gesprek/discussie en het creëren van momenten van zelfreflectie: wat is mijn standpunt ten opzichte van drugs. Een aantal nieuwe activiteiten moeten ervoor zorgen dat ook volwassenen betrokken worden bij de drugsmaand.

Tentoonstelling (en lezingen) in bibliotheken
Bibliotheken in de regio werken actief mee om tijdens de drugsmaand het thema drugs extra te belichten. In de bibliotheken in Huissen, Elst, Duiven, Westervoort, Zevenaar en Lobith is tijdens de gehele maand een tentoonstelling te zien over drugs. Daarnaast is er in de bibliotheek in Duiven, Huissen en Lobith een lezing van IrisZorg over drugs.

Filmavond
In vrijwel iedere gemeente staat een filmavond op de agenda. Tijdens deze avond wordt een film over drugs vertoond. Een greep uit de films die worden vertoond: `Le Refuge', `Requiem for a dream' en `Knallhart'. De films zijn zorgvuldig geselecteerd, zodat het jongeren en ouders aanspreekt, maar tegelijkertijd ook laat nadenken over drugs en de gevolgen ervan. Het filmhuis in Zevenaar heeft eerder al aangegeven graag mee te werken aan de drugsmaand en de programmering aan te passen. Zo wordt de film `Afblijven', naar het gelijknamige boek van Carry Slee, gedraaid, voor leerlingen van het Liemers College. Maar ook de gloednieuwe en bekende film `Submarino' ontbreekt niet in het programma. De film is van 21 tot (en met) 24 november 2010 te bewonderen in het Filmhuis in Zevenaar (voor iedereen die geïnteresseerd is).

Gastlessen
Niet alleen op scholengemeenschappen, maar ook in jongerencentra worden deze maand gastlessen gegeven. Het Drugsexpertisecentrum is één van die professionals die lessen verzorgt. Tijdens de bijeenkomst wordt de zogenaamde `drugskoffer' (met inhoud) gepresenteerd. Ook delen zij de verhalen die de dagelijkse praktijk met zich meebrengt. De cursus nee zeggen, door Halt Gelderland, heeft vorig jaar indruk gemaakt op de leerlingen die daarbij aanwezig waren. Omdat groepsdruk een belangrijke aanleiding is voor het gebruik van alcohol en drugs is besloten om deze activiteit weer aan te bieden. Leerlingen van het Candea College, het Lyceum Elst, de Praktijkschool in Bemmel en het Overbetuwe College krijgen dit jaar handige tips om groepsdruk te weerstaan. The Right Choice verzorgt een presentatie op zowel het Overbetuwe College, het Liemers College als het HPC Zetten. Een ex drugs- en alcoholverslaafde gaat dan in op zijn eigen levensverhaal. Door zijn persoonlijke benadering en het uitvoerig toelichten van zijn eigen ervaringen als verslaafde raakt dit de jongeren en kan dit zeker bijdragen tot zelfreflectie.

Toneel
Dit jaar worden toneelvoorstellingen verzorgd door theatergroep PlayBack. De voorstelling Hot Spot is een herkenbare en heftige voorstelling over de toenemende problematiek omtrent drank- en drugsmisbruik onder jongeren. Een voorstelling vol vragen over het ontdekken van je eigen grenzen, opkomen voor jezelf en druk van buitenaf. Na de show is er tijd voor een uitgebreide nabespreking, met veel interactie. Leerlingen wordt gevraagd naar wat zij hebben gezien, opgemerkt en zelfs gevraagd of zij het spel willen naspelen om te zien of zij de situatie hadden kunnen veranderen als ze erbij waren geweest. De voorstelling wordt gegeven op het Overbetuwe College in Bemmel en op het Liemers College.

Ouderavonden
Er is tijdens ouderavonden op school (Liemers College, HPC Zetten, Praktijkschool Bemmel en
het Overbetuwe College in Elst) ruimte gereserveerd om het onderwerp drugs te bespreken. Zo worden ook ouders betrokken bij het project `Jongeren, alcohol + drugs'. Theatergroep PlayBack is aanwezig bij een ouderavond op het Liemers College waarin ouders handvatten krijgen aangereikt om met hun kind in gesprek te gaan over alcohol en drugs.

Drugsshow
Afgelopen jaar bleek de drugsshow een groot succes. Daarom vormt deze show weer onderdeel van de drugsmaand. Jongerenwerkers van de gemeenten organiseren in vrijwel elk jongerencentrum in de regio een show over drugs, in de stijl van de succesvolle "Ik hou van Hollandshow". De jongeren strijden in teams om een plaats in de finale. Deze finale vindt in 2011 plaats. In de show wordt de kennis van de jongeren getest over de risico's van drugsgebruik, via vragen, maar ook door het herkennen van beeld- en geluidsfragmenten.

Dorpsplein 1 6931CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl