Rechtbank Arnhem


Twaalf en elf jaar cel voor dodelijke ripdeal Huissensestraat Arnhem

Arnhem, 28 oktober 2010 - De meervoudige kamer van de rechtbank Arnhem heeft twee Amsterdammers van 28 en 23 jaar veroordeeld voor doodslag in vereniging. Daarnaast is de 28-jarige man veroordeeld voor het voor handen hebben van een wapen. De 23-jarige man is verder veroordeeld voor het aanwezig hebben van twee wapens en munitie en het voorhanden hebben van cocaïne.

De rechtbank heeft bewezen verklaard dat de mannen samen met de 26-jarige neef van het slachtoffer naar de woning in de Huissensestraat zijn gegaan voor een drugsdeal, waarbij het slachtoffer de drugs zou leveren. Op het moment dat de 28-jarige man het geld aan het slachtoffer zou overhandigen zijn beide Amsterdammers tot actie overgegaan. Eén van hen pakte de neef vast en duwde hem een pistool op zijn hoofd. De andere man zette op dat moment een automatisch vuurwapen bij het slachtoffer op de borst. Het slachtoffer en zijn neef moesten hun zakken leeghalen. Vervolgens is er een gevecht ontstaan. Daarna heeft de 28-jarige verdachte op zeer korte afstand van het slachtoffer meerdere kogels op hem afgevuurd, waarbij het slachtoffer dodelijk is getroffen in de borst, hals en buik.

De rechtbank heeft bij het opleggen van de straf benadrukt dat het hier gaat om een zeer ernstig feit. De dood is onomkeerbaar. Het heeft onherstelbaar leed aan de nabestaanden van het slachtoffer toegebracht. Feiten als deze brengen verder onrust teweeg in de maatschappij, veroorzaken een gevoel van onveiligheid en schokken daarnaast de rechtsorde in hevige mate. Het gebruik van een automatisch vuurwapen en dat de achtergrond van de doodslag is gelegen in een ripdeal, maken het feit nog ernstiger.

Omdat de 23-jarige man deels is vrijgesproken van het voorhanden hebben van drugs en hij niet degene is die de trekker heeft overgehaald komt de rechtbank ten aanzien van hem tot een lagere straf dan door de officier van justitie was geëist.

De rechtbank komt tot een gevangenisstraf van twaalf jaar voor de 28-jarige man en elf jaar cel voor de 23-jarige man.

De rechtbank acht â zoals ook door de officier van justitie en de verdediging gesteld â niet bewezen dat de neef zich mede schuldig heeft gemaakt aan de moord of doodslag op het slachtoffer, of dat hij daaraan medeplichtig was. Wel acht de rechtbank bewezen dat hij schuldig is aan het aanwezig hebben van heroïne en cocaïne en aan het gedurende een periode van enkele maanden handelen in deze drugs. De rechtbank veroordeelt hem daarvoor tot een gevangenisstraf voor de duur van 3 maanden, zoals geëist.

De volledige vonnissen worden zo snel mogelijk gepubliceerd.

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 28 oktober 2010 Naar boven