Gemeente Zoetermeer

EUR 200,- subsidie op maatwerkadvies woning

Tot 31 december 2010 kunnen huiseigenaren gebruikmaken van de 'subsidie maatwerkadvies', een subsidie van de rijksoverheid. Hiermee kunnen ze een maatwerkadvies van EUR 200,- volledig vergoed krijgen. Een maatwerkadvies geeft een beeld van de energiebesparende maatregelen die bewoners het beste kunnen treffen aan hun woning, een indicatie van de besparingen en de terugverdientijden. Er komt een adviseur langs om een energiescan van de woning te maken. Bewoners ontvangen een rapport met de conclusies van het onderzoek en de woning krijgt een energielabel.

Woningen die vóór 1990 gebouwd zijn, bieden vaak veel kansen voor energiebesparing. Daarom krijgen alle bewoners van een eigen woning (geen appartementen) begin november een brief van de gemeente met uitgebreide informatie over de subsidie, het maatwerkadvies en de manier waarop de subsidie aangevraagd kan worden. Deze informatie is ook beschikbaar via www.zoetermeer.nl/duurzaamzoetermeer onder Voor Zoetermeerders > Subsidie maatwerkadvies.

De subsidie is digitaal aan te vragen bij Agentschap NL. Op de genoemde website staat een link naar de aanvraagmogelijkheid. Hier staat ook een lijst met maatwerkadviseurs die een advies leveren voor EUR 200,-, zodat de geboden subsidie voldoende is om het hele maatwerkadvies van te betalen.

Voor het treffen van een aantal energiebesparende maatregelen kunnen Zoetermeerders gebruik maken van de subsidie Duurzaam Zoetermeer. Meer informatie hierover staat op www.zoetermeer.nl/duurzaamzoetermeer, onder Voor Zoetermeerders > Subsidie Duurzaam Zoetermeer. Met het collegeprogramma 2010-2014 werkt de gemeente aan een toekomstgericht Zoetermeer, waar mensen de gedachte omarmen dat we de aarde niet gekregen hebben van onze ouders, maar in bruikleen van onze kinderen. Daarom ontwikkelde de gemeente het programma Duurzaam Zoetermeer.

Zoetermeer wil één van de voorbeeldsteden in Nederland zijn als het gaat om een duurzame stad; maar wel met een realistische aanpak. De komende jaren staat het terugdringen van en besparen op energieverbruik, CO2-neutrale bouw stimuleren, het bevorderen van een gezond leefmilieu (geluid- en luchtkwaliteit), verbetering van de biodiversiteit (flora en fauna) en het stimuleren van alternatieve energiebronnen centraal.

Zie ook

* Duurzaam Zoetermeer