Gemeente Lopik

Brandweer De Waarden gaat regionaal verder

Brandweer De Waarden gaat vanaf 1 november 2010 op in Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Dit geldt voor alle 29 gemeentelijke korpsen in de provincie Utrecht. De brandweerkorpsen zijn vanaf dat moment geen gemeentelijke organisaties meer, maar zijn geregionaliseerd. Het regionaliseren van de brandweertaken heeft tot doel om de brandweerzorg verder te verbeteren. Inwoners van de gemeente Lopik zullen niet veel merken van de regionalisering. De brandweer blijft vanuit de bestaande kazernes werken.

Brandweer De Waarden werd per 1 januari 2008 opgericht en bestaat uit de posten Benschop, Harmelen, Kamerik, Linschoten, Lopik, Montfoort, Oudewater, Woerden en Zegveld. Deze regionale samenwerking gaat per 1 november 2010 op in Veiligheidsregio Utrecht.

Brandweer Veiligheidsregio Utrecht is georganiseerd in vijf districten. Binnen de Veiligheidsregio Utrecht gaat brandweer De Waarden onderdeel uitmaken van district Rijn & Venen. Dit district wordt gevormd door de brandweerkorpsen van Abcoude, Benschop, Breukelen, Harmelen, Kamerik, Kockengen, Linschoten, Loenen aan de Vecht, Lopik, Maarssen, Maarsseveen-Tienhoven, Mijdrecht, Montfoort, Nieuwer ter Aa, Nigtevecht, Oudewater, Vinkeveen, Wilnis, Woerden en Zegveld.

Veiligheidsregio Utrecht
De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is een samenwerkingsverband van de 29 Utrechtse gemeenten op het gebied van brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening en (gemeentelijke) crisisbeheersing. Met partners als politie Utrecht, defensie, waterschappen, energiebedrijven en ambulancezorg draagt de VRU zorg voor het voorkomen van en bestrijden van branden, calamiteiten en crises.