D66

donderdag 28 oktober 2010

Meer duidelijkheid over toekomst natuur

D66 wil dat staatssecretaris Bleker (Landbouw, CDA) met provincies, boeren en natuurorganisaties overlegt over bestaande en nieuwe natuurgebieden in de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Bleker wil 300 miljoen euro op natuur bezuinigen. Een kamerbrede meerderheid, waaronder CDA en VVD, steunde het voorstel van de sociaal-liberalen.

Ophef

De bezuiniging van 300 miljoen euro op natuur leidde tot ophef bij provincies en boerenbedrijven. D66-woordvoerder Natuur Stientje van Veldhoven: "Het kabinet bezuinigt met de botte bijl. Wél de verantwoordelijkheid bij de provincies leggen, maar zelf blijven bepalen hoe het geld wordt verdeeld. Dat klopt niet. In de woorden van Rutte zelf: Je gaat erover of niet."

Afspraak is afspraak

D66 wil de Ecologische Hoofdstructuur afmaken, zoals is afgesproken in de Kamer. Het kabinet wil halverwege de rit het werk staken, waardoor we met halfafgemaakte natuurgebieden blijven zitten. Van Veldhoven: "Als we Nederland leefbaar willen houden, moeten we zorgen dat er voldoende groen is. Iedereen moet zo nu en dan kunnen ontsnappen aan de stenen van de stad. Dit kabinet lijkt daar met zo'n forse bezuiniging geen waarde aan te hechten. Goed dat over deze punten nu een discussie wordt gestart."

Weggegooid geld

Van Veldhoven wil verder dat het kabinet voorkomt dat het beheer van bestaande natuurgebieden in de Ecologische Hoofdstructuur achteruit gaat. "Stilstand is achteruitgang. Verschillende provincies hebben al veel geld en tijd geïnvesteerd in deze natuurgebieden. Straks is het weggegooid geld. Het wild op de Veluwe brengt ieder jaar 700 miljoen euro op voor de economie. Als herten via het groen ook naar Flevoland kunnen lopen, profiteren ze er daar ook van."