Politie Hollands Midden

Voorkom woninginbraken tijdens de donkere maanden

Beveilig je huis, wees alert en voorkom dat je slachtoffer wordt

Hollands Midden, 28-10-2010 o De dagen worden korter. Als het hele huis s avonds in het donker is gehuld, is het duidelijk dat de bewoners niet thuis zijn. Inbrekers voelen zich veiliger in het donker, want ze kunnen ongezien een woning in de gaten houden en benaderen. Dit draagt eraan bij, dat er ieder najaar een piek is in het aantal woninginbraken. De piek zet zich vaak door in de winter, om vervolgens in het voorjaar te dalen. Laten we ervoor zorgen dat de piek dit jaar uitblijft! Dat kan de politie niet alleen, daar heeft ze uw hulp bij nodig.

Cijfers Uit de politiegegevens blijkt dat de afgelopen jaren in de wintermaanden het aantal woninginbraken hoger is dan in de rest van het jaar. Zijn er in de zomerperiode in de regio gemiddeld tussen de 150 en 200 inbraken per maand, in de winterperiode ligt dit zo rond de 250. Dit beeld is in de hele regio te zien. De impact van een inbraak op slachtoffers is enorm. Niet alleen is er materiële schade, maar ook zijn mensen vaak het gevoel van veiligheid in huis kwijt en zijn ze aangeslagen omdat goederen met een emotionele waarde zijn weggenomen. De politie zal er daarom alles aan doen om inbraken te voorkomen en daders op te sporen, bijvoorbeeld door meer te surveilleren en extra rechercheurs in te zetten. Daarbij kan de politie niet buiten de hulp van bewoners. De sleutelwoorden hiervoor zijn beveiligen, waarnemen en bellen'.

Preventietips: zorg voor zicht en licht Veel inbraken vinden plaats door insluiping. Deze vorm van woninginbraak, waarbij dus niets wordt opengebroken, is het meest eenvoudig te voorkomen. Maar ook voor andere vormen van inbraak kunt u preventieve maatregelen nemen. Een aantal tips: Sluit ramen en deuren af, ook al gaat u maar even van huis of naar zolder. Dieven hebben maar enkele seconden nodig om binnen te dringen en hun slag te slaan. Plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het SKG-sterkeurmerk. Maak goed gebruik van verlichting. Vaak verlaten mensen in de loop van de dag hun huis om pas in de avond terug te keren in een geheel donkere woning. Dit terwijl verlichting in en om de woning juist kan helpen om inbraken te voorkomen. Een goede tip is dan ook om tijdschakelaars op uw lampen te zetten en ze zodanig in te stellen dat de verlichting op wisselende tijdstippen in wisselende vertrekken aan en uit gaat. Zorg ook voor zicht en licht bij uw huis. Met het gebruik van energiezuinige buitenlampen spaart u het milieu en zijn de kosten gering.

1-1-2, daar pak je ook woninginbrekers mee Buurtbewoners kennen hun wijk en kunnen dus onraad signaleren. Dat kan alleen maar als er naast goede verlichting ook voldoende zicht is vanuit de omgeving op alle toegangsdeuren. Inbrekers lopen dan meer kans ontdekt te worden en dat verhoogt de drempel om in te breken. Let zelf ook op verdachte personen in uw buurt en bel altijd de politie via 1-1-2 in gevallen van onraad. Let erop hoe de inbreker eruitziet en in welke richting hij is vertrokken, zodat u dat aan de politie kunt doorgeven. Noteer ook het merk en kenteken van het eventuele vervoersmiddel. Uw oplettendheid kan uw eigen veiligheid vergroten en biedt de politie de kans om inbrekers op te pakken.

Meer informatie en tips Meer informatie over het beveiligen van uw woning volgens het Keurmerk Veilig Wonen is te vinden op de officiële internetsite: www.politiekeurmerk.nl. In woningen die beveiligd zijn met dit keurmerk, is 90 procent minder kans op inbraak.

Hieronder staat actuele informatie per politiedistrict

>> District Duin- en Bollenstreek Uit een analyse van het aantal inbraken in de Duin- en Bollenstreek blijkt dat hier de afgelopen drie jaar een piek is te zien in het najaar. Deze stijging is nog het meest zichtbaar in Hillegom. In 2009 laten de grafieken bijvoorbeeld over de maanden september, oktober en november een stijging zien tot gemiddeld tien inbraken per maand. Ook in de daarop volgende maanden zet die stijging zich door. Op basis van deze trendgegevens wordt voor dit najaar weer een stijging van het aantal inbraken verwacht. De politie vraagt inwoners daarom alert te zijn en maatregelen te nemen om inbraken te voorkomen. Uit de analyse van aangiftes in Hillegom blijkt dat de meeste inbraken op dinsdag en woensdag plaatsvinden. Bovendien vinden inbraken vaak plaats aan of in de directe omgeving van doorgaande wegen. Om het aantal inbraken in Hillegom terug te dringen, zal de politie daarom de controles van doorgaande wegen intensiveren tijdens de late uren. Ook zullen agenten zowel opvallend als onopvallend aanwezig zijn op straat om de veiligheid te vergroten.

>> District Leiden, omgeving Voorschoten Ook in Voorschoten is de afgelopen jaren het aantal woninginbraken beduidend gestegen. Vooral van oktober 2009 tot en met februari 2010, in het donkere seizoen, is er een forse stijging te zien. Het gemiddelde aantal woninginbraken ligt in deze periode op meer dan 20 per maand, terwijl in andere maanden een gemiddelde van 10 tot 15 inbraken wordt gemeten. Op basis van de trendgegevens is de verwachting dat ook dit najaar, met het aanbreken van de donkere dagen, het aantal woninginbraken weer zal stijgen. De politie vraagt u daarom alert te zijn en preventieve maatregelen te nemen tegen woninginbraken. Zelf zal de politie onder meer extra controleren. Na eerdere controles konden al mensen met inbrekerswerktuigen staande gehouden worden. Hun werktuigen zijn in beslag genomen. Afgelopen zomer, in juli en augustus, was er ook een piek in het aantal inbraken in Voorschoten. In de nacht van woensdag 18 augustus kon de politie door een alerte tipgever twee verdachten van inbraak in de Tolstraat in Voorschoten aanhouden. Hierna is het aantal inbraken weer afgenomen.

>> District Rijn- en Veenstreek De politie zag in het district Rijn- en Veenstreek het vorige winterseizoen een behoorlijke stijging van het aantal inbraken. De piek lag vooral tussen oktober 2009 en maart 2010. In maart nam het gemiddelde aantal woninginbraken alweer sterk af, van 79 naar 57, en in april zette die daling zich door naar een gemiddelde van 30 per maand. In september was het gemiddelde nog steeds relatief laag (42 inbraken in heel het district), maar voor de komende maanden valt weer een stijging te verwachten. Helpt u de politie zoveel mogelijk om een inbraak in uw woning te voorkomen en volg de preventietips op. Zet bijvoorbeeld geen waardevolle spullen zichtbaar voor het raam. Ziet u een situatie die u niet vertrouwt, zoals iemand die zich verdacht ophoudt in een brandgang, bel dan de politie op 1-1-2.

>> District Gouwe IJssel In het district Gouwe IJssel zijn er in de eerste maanden van 2010 beduidend meer woninginbraken geweest dan voorgaande jaren. De piek bereikte in februari een hoogtepunt met een gemiddelde van bijna 80 inbraken. Opvallend is dat vanaf maart het gemiddelde flink is gedaald naar ongeveer 30 inbraken in april. Laten we samen voorkomen dat we de komende winter weer een piek krijgen. Neem preventieve maatregelen in en om uw huis en kijk in uw buurt of u verdachte situaties ziet. Door alerte bewoners kon de politie de afgelopen twee maanden al enkele woninginbrekers aanhouden in Gouda. In de nacht van 2 op 3 september werd een man met inbrekersgereedschappen aangehouden in de Vondelstraat, na een melding dat hij aan de deuren van woningen zou voelen. Op 6 oktober meldde een bewoner van de Hudsonlaan dat twee jongens aan autoportieren en tuinpoorten voelden. Een van hen kon worden aangehouden. Op 18 oktober pakte de politie drie mannen op die wilden inbreken in een huis aan de Rietzoom. De bewoners kwam net thuis en waarschuwde de politie toen hij iemand in zijn achtertuin zag met een breekijzer. In Nieuwerkerk aan den IJssel kon op 16 oktober een verdachte van poging tot woninginbraak worden aangehouden nadat de bewoner hem had betrapt op het dak van zijn huis. De bewoner, een marathonloper, rende achter de inbreker aan tot die het opgaf en door de politie kon worden meegenomen.