Gemeente Den Haag

Ruim een miljoen kuub zand voor Scheveningen

Gepubliceerd: 27 oktober 2010 Laatste wijziging: 28 oktober 2010

Het strand van Scheveningen krijgt dit jaar in 2 delen een flinke opknapbeurt. Als onderdeel van de kustversterking wordt het strand in totaal 40 tot 70 meter breder. Vanaf de eerste week van november wordt het strand opgespoten met een tweede hoeveelheid van 1,1 miljoen kubieke meter zand.

Bij de eerste opknapbeurt was, met maar liefst 1,5 miljoen kubieke meter zand, het strand begin dit jaar al een heel stuk breder gemaakt.

De zandsuppletie is in het gebied tussen de haven en de Pier en wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Den Haag en het Hoogheemraadschap van Delfland. Er wordt 7 dagen per week, 24 uur per dag gewerkt aan het opspuiten en de verdeling ervan over het strand. Bij goed weer, is het werk na ongeveer 5 weken klaar. zand opspuiten
zand opspuiten

Aanvoer van 1,1 miljoen kubieke meter zand

In de afgelopen weken zijn de gemeente en het Hoogheemraadschap bezig geweest om de zandsuppletie (zand opspuiten) voor te bereiden. Tussen de haven en de Pier ligt nu op het strand een pijpleiding. Vanaf de eerste week van november vaart een speciaal schip, een `sleephopperzuiger', naar zandwingebieden, zo'n 15 kilometer uit de kust. Daar `zuigt' de boot zand op van de bodem, in het schip. Daarna keert het schip terug en wordt het zand vanaf zee, via een drijvende pijpleiding van 2 kilometer lang, op het strand gespoten. Bulldozers verdelen het opgespoten zand vervolgens over het strand tot aan de branding. De zeestromingen zorgen voor het verder verdelen van het zand voor de kust.

Zie ook


* Zandsuppletie

* Zandsuppletie in sneltreinvaart