Universiteit Leiden

Labyrint Publieksprijs voor team Michel Ferrari

Het team van migraine-onderzoeker Michel Ferrari heeft de Labyrint Publieksprijs gewonnen in de finale van de Academische Jaarprijs 2010 op 27 oktober. De Academische Jaarprijs zelf ging naar het team âVliegkunstenaarsâ.

Meeste stemmen

[Tijd voor champagne. Team 'Kies de Aanval' wint de Labyrint Publieksprijs. (foto: Sjoerd Elderman)]

Op de website van het VPRO-televisieprogramma Labyrint konden bezoekers hun stem uitbrengen op de teams die dit jaar meedongen naar de Academische Jaarprijs. Van de 12117 uitgebrachte stemmen gingen er 4676 naar Ferrariâs onderzoeksproject âKies de Aanvalâ. Daarmee won het een reportage in het televisieprogramma.

Herkenning en erkenning

Het onderzoeksproject van Ferrari en de zijnen richt zich op verschillende neurologische ziekten: hoofdpijnaanvallen, flauwvallen en slaapaanvallen. Door hun research op een begrijpelijke manier aan een breed publiek te presenteren hoopt het team meer herkenning en erkenning te creëren voor deze veel voorkomende aandoeningen. Omdat jonge, sportende mensen tussen 12 en 25 jaar de belangrijkste doelgroep vormen maakt âKies de Aanvalâ gebruik van sociale netwerken als Twitter.

Winnaar Academische Jaarprijs

Het team âVliegkunstenaarsâ onder leiding van David Lentink (Wageningen Universiteit) sleepte de Academische Jaarprijs 2010 in de wacht. De vliegkunstenaars doen onderzoek naar de vliegbewegingen van vleermuizen, vogels, insecten en plantenzaden. Met hogeselheidscameraâs leggen ze de razendsnelle bewegingen vast, waarna die beeldje-voor-beeldje bekeken kunnen worden. Laboratoriumonderzoek is het allerminst: iedereen die wil mag meedoen. Vrijwilligers krijgen een paar dagen een snelle camera te leen en krijgen onderricht in het voeren van onderzoek. Er hebben zich al meer dan 700 mensen aangemeld.