Gemeente Breda

Gebiedsvisie Brabantpark gereed

Brabantpark heeft âhet beste van twee wereldenâ en dat moet zo blijven. De grootste uitdaging voor de komende tien jaar is de leefbaarheid behouden en op onderdelen verbeteren.

Dat is de strekking van de Gebiedsvisie Brabantpark die het college van burgemeester en wethouders voorlegt aan de gemeenteraad.

De Gemeente Breda heeft samen met een begeleidingsgroep gewerkt aan een integrale gebiedsvisie Brabantpark voor de komende tien jaar. Deze vormt de basis voor het op te stellen bestemmingsplan en voor toekomstige, nu nog niet te voorziene en in het bestemmingsplan te verankeren, ontwikkelingen.

Naast de begeleidingsgroep Brabantpark hebben ruim honderd bewoners meegepraat over de toekomst van de wijk. Onder leiding van een extern bureau namen zij deel aan buurtsafariâs waarin zij elkaar beter leerden kennen en spraken zij over tal van onderwerpen. De uitkomsten en aanbevelingen zijn gebundeld in het onafhankelijke bewonersadvies Brabantpark 2020, âGroen, rust, ruimte met een vleugje avontuurâ. Dit advies legt dezelfde accenten als de begeleidingsgroep.

De grootste uitdaging voor de komende tien jaar is het behouden van de leefbaarheid en deze op onderdelen verbeteren. Daarbij zijn de volgende wensen uitgesproken:
⢠In 2020 kent de wijk meer nog dan nu een verscheidenheid aan groepen die met elkaar
een eenheid vormen. De groep die sociaal-maatschappelijk gezien niet meedoet is niet
groter maar kleiner geworden. Mensen hebben met succes in zichzelf geïnvesteerd én
hebben daarin gebruik kunnen maken van kennis, netwerk en coaching van (sociaaleconomisch sterkere) wijkbewoners;
⢠De investeringen in goed onderwijs en het aantrekkelijke en goed gebruikte buitenschoolse
activiteitenaanbod heeft de kansen op een succesvolle toekomst van alle kinderen van Brabantpark verbeterd en heeft de jeugd met elkaar in contact gebracht;
⢠Een meer diverse woningvoorraad trekt mensen aan die zich in sociaaleconomisch opzicht
verbeteren in de wijk en trekt gezinnen aan die een bindende rol in de wijk kunnen spelen;
⢠60% van de kinderen uit Brabantpark kan veilig te voet naar een (brede) school in de eigen
⢠wijk;
⢠In 2020 heeft Brabantpark een duidelijker verkeerssituatie, zijn verkeer- en parkeerdruk
verminderd en is het gevoel van veiligheid verbeterd ⢠Milieu en duurzaamheid krijgen aandacht in de vorm van energiebesparing, duurzaam
bouwen, een verantwoorde luchtkwaliteit en minstens evenveel groen als nu;
⢠In 2020 is het Brabantplein een aantrekkelijk en levendig winkelplein waar mensen elkaar
ontmoeten;
⢠De wijkvoorzieningen in Brabantpark spelen een aantoonbare rol in de ambitie te
ontplooien en verbinden.

Eigen initiatief
Een laatste uitdaging is het bevorderen van het eigen initiatief van de bewoners. De Gemeente Breda verwacht en stimuleert dat bewoners zelf als eerste verantwoordelijkheid nemen voor de leefbaarheid in hun wijk. Meer betrokkenheid bij bestaande verenigingen en activiteiten, zorgt voor meer contacten tussen bewoners. Zo ontstaan er netwerken van mensen die oog voor elkaar hebben en die elkaar verder kunnen helpen. De uitdaging voor de toekomst zit hem dan ook voor een belangrijk deel in het daadwerkelijk verbinden van de verschillende culturen die Brabantpark rijk is.

Het college legt de Gebiedsvisie Brabantpark op 23 november voor aan de commissie Ruimte. Op 16 december neemt de gemeenteraad een besluit.

Breda, 28 oktober 2010

Te downloaden:

* gebiedsvisie brabantpark.pdf