Gemeente Enkhuizen

Stand van zaken herinrichting traject Sijbrandsplein Compagniesbrug

In maart 2009 is op het traject Sijbrandsplein Compagniesbrug gestart met de volledige vervanging van het riool. Onlangs is deze klus tot het aan het eindpunt, de Compagniesbrug, voltooid. Na de aanleg van het nieuwe riool moest de grond zich weer zetten en is dus tijdelijke bestrating aangebracht. Na deze periode volgt de definitieve inrichting en inmiddels is de Vissersdijk al bijna gereed. Daar is al invulling gegeven aan de nieuwe inrichting en bijpassende bestrating.

Werk maken met werk

De gemeente Enkhuizen hanteert waar mogelijk het principe werk maken met werk. Dit betekent dat wij waar mogelijk werkzaamheden combineren om zo efficint en kostenbesparend als mogelijk te werken. Bij dit project heeft dat geresulteerd in een combinatie van herinrichting en de aanleg van een nieuw riool.

Extra drainage in Noorder Havendijk

Na aanleg van het riool in het gedeelte Noorder Havendijk bleek tot ieders verbazing dat er na de vervanging van het riool grondwateroverlast in de huizen voorkwam. Dit wekte verbazing aangezien dit in de oude situatie niet het geval was. Onderzoek hiernaar bracht een vervelende uitkomst: het grondwaterpeil ter plaatse blijkt behoorlijk hoog te zijn. Bij het oude riool was hier geen sprake van omdat deze buizen door ouderdom zoveel gaten bevatten dat zij al jaren als een soort drainage bleken te werken. In principe is dit een eigen verantwoordelijkheid van eigenaren, maar gezien het feit dat de straat nog moet worden heringericht heeft de gemeente besloten deze werkzaamheden te combineren met het aanleggen van een drainage in de Noorder Havendijk.

Afronding project in februari 2011

De verwachting was dat alle werkzaamheden begin januari 2011 afgerond zouden zijn. Deze deadline blijkt door een aantal externe factoren waarschijnlijk niet haalbaar te zijn. Zo liepen de werkzaamheden door onder andere het archeologisch onderzoek uit, omdat de grond boven verwachting rijk aan vondsten was. Dit resulteerde wel in een aantal bijzondere historische vondsten. Daarnaast is ten tijde van de aanbesteding rekening gehouden met handmatige bestrating. Door een verandering in de Arbowetgeving is dit jaar mechanische bestrating verplicht. Wegens de smalle straten in de binnenstad is handmatig straten doelmatiger dan mechanisch straten. De verwachting is nu dat alle werkzaamheden begin 2011 klaar zijn. De gemeente Enkhuizen is dankbaar voor het getoonde begrip van omwonenden tijdens de werkzaamheden.