GroenLinks
Onderwijsinstellingen korten bij overschrijding `Rutte-norm'

Donderdag 28 oktober 2010, 15:27u - Jesse Klaver
* onderwijs

Uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond blijkt dat 60 bestuurders in het onderwijs meer verdienen dan was afgesproken dat ze mochten verdienen. GroenLinks heeft het helemaal gehad met het jaarlijks terugkerende bericht dat onderwijsbestuurders te veel verdienen. Tweede Kamerlid Jesse Klaver wil een debat met de nieuwe minister van Onderwijs.

Het Onderwijsblad (van de AOb) heeft meer dan 100 jaarverslagen over 2009 bestudeerd. Niet alleen blijken zestig bestuurders meer te verdienen dan de zogenaamde WOTP-norm, die zestig hebben zichzelf bepaald niet op de nullijn gezet. Hun salarissen zijn soms fors gestegen. Klaver: "Goede leiders geven het goede voorbeeld. Het salaris van leraren is bevroren. Het is niet uit te leggen dat hun bestuurders dan wel meer gaan verdienen dan de nieuwe premier Rutte."

Minister Van Bijsterveldt heeft, toen zij nog staatssecretaris was, daadkrachtig ingegrepen toen ROC Friesland een vertrekkende bestuurder één miljoen euro meegaf bij vertrek. Zij kortte de Rijksbijdrage van deze onderwijsinstelling. Klaver: "Meerdere kabinetten op rij hebben beloofd de topinkomens in de publieke sector aan te pakken. Ik ben het wachten zat. Dat wetsvoorstel moet snel in de Tweede Kamer worden behandeld. En tot die tijd vraag ik de minister om te regelen dat het bestuur en toezicht van onderwijsinstellingen worden gekort als zij opnieuw kiezen voor beloningen boven de afgesproken norm."