Duits-Nederlandse Handelskamer

DNHK: "Duitsland blijft vooroplopen bij duurzame energie"

Duitsland zal door de langere openstelling van kerncentrales geen gevaar lopen zijn leidende rol op het gebied van duurzame energie te verliezen. Dit zegt de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) in Den Haag naar aanleiding van de beslissing in de Duitse Bondsdag van donderdag 28 oktober 2010. "Kernenergie speelt in het beleid van de Duitse regering weliswaar een belangrijke rol, toch mag dit slechts worden gezien als een brug naar het tijdperk van duurzame energieopwekking", zegt DNHK-directeur Axel Gerberding.

"Nederlandse investeerders in windkracht, zonne-energie en biomassa zullen in Duitsland ook in de toekomst op goede voorwaarden kunnen rekenen, onder andere doordat de langere openstelling van de kerncentrales is gekoppeld aan de stimulering van alternatieve energievormen", aldus Gerberding. In Duitsland was in verband met het langer in bedrijf houden van kerncentrales met gemiddeld twaalf jaar discussie ontstaan over de richting van het energiebeleid van de regering Merkel. Volgens de Handelskamer blijft het beleid echter duidelijk gericht op de ontwikkeling van nieuwe energievormen.

"Duitsland zal de voortrekker voor duurzame energie in Europa blijven", zegt Gerberding. Het is echter belangrijk dat de regering in Berlijn haar doelstellingen wat betreft duurzame energie niet naar beneden bijstelt. "Vooral de kleine en middelgrote ondernemingen, die in Duitsland op dit gebied voor veel investeringen en technische innovatie zorgen, moeten gestimuleerd worden. Alleen zo kan Duitsland zijn nu al toonaangevende positie verder uitbouwen", benadrukt Gerberding.

De Bondsrepubliek heeft haar wereldwijde marktaandeel binnen de windsector in korte tijd van zes naar 17,5 procent zien stijgen. Windkracht heeft een aandeel van meer dan 40 procent in de duurzame energie in Duitsland. Tot 2020 zal de productie naar 45 gigawatt per jaar verdubbelen. De zonne-energie zit in Duitsland inmiddels op circa 5,5 gigawatt. Grote investeringen binnen de solarbranche, zoals begin 2010 door het Nederlandse Scheuten Solar in de regio Maagdenburg, zorgen voor een verdere stijging. Tot 2050 moet 80 procent van de stroom op de grootste Europese energiemarkt op duurzame manier worden opgewekt.

Het `nationale actieplan' van de Duitse regering is gericht op een aandeel van 18 procent duurzame energie in het gehele energieverbruik in het jaar 2020. Duurzame stroom moet dan minimaal 35 procent binnen de netwerken uitmaken. "Wij hebben vertrouwen in de actuele verwachting van de Bondsregering dat deze doelstelling niet alleen bereikt, maar met 19,6 procent zelfs overtroffen zal worden", zegt Gerberding.