Plan Nederland

Indonesië getroffen door dubbele ramp

28 oktober 2010

Indonesië is getroffen door een dubbele ramp. De uitbarsting dinsdag (26 oktober) van de Javaanse vulkaan Mount Merapi heeft aan minstens 25 mensen het leven gekost. Tientallen slachtoffers met brandwonden zijn inmiddels behandeld in de ziekenhuizen van Yogyakarta. Ruim 40.000 Javanen zijn geëvacueerd; onder hen zijn zeker 7.000 kinderen. Een tweede ramp trof de Mantawai-eilanden in de provincie West-Sumatra. Een tsunami, veroorzaakt door een zeebeving afgelopen maandag (25 oktober), eiste tot nu toe 154 levens. Minstens 400 mensen worden nog vermist.

Plan verleent noodhulp in het rampgebied op Java en staat stand by om de Indonesische overheid op Sumatra te ondersteunen.

Mount Merapi - de 'Berg van Vuur' - is een van de actiefste vulkanen in Indonesië. Bij de uitbarsting werd vulkanisch materiaal ruim anderhalve kilometer de lucht ingeslingerd. Vulkanologen registreerden minstens 137 erupties.

Plan's noodhulpteam was vrijwel direct ter plaatste om te helpen bij de evacuatie en het opzetten van noodopvang voor de vluchtelingen. Dekens en matrassen voor honderden gestrande families zijn inmiddels gearriveerd. Plan zorgt bovendien voor 4.000 hygiënekits. In de opvangkampen is voorlopig voldoende voedsel en schoon drinkwater.

Plan plant in het rampgebied een kortlopend noodhulpprogramma, gericht op noodopvang en de distributie van noodhulpgoederen. Ook wil Plan zo snel mogelijk kindvriendelijke ruimtes inrichten op 34 locaties, waar kinderen kunnen spelen en waar les kan worden gegeven.

De uitbarsting van Mount Merapi kwam niet als verrassing. De Indonesische regering gaf maandag 25 oktober al een high alert waarschuwing over de vulkaan. De evacuatie van de vier districten rond Mount Merapi - Sleman, Klaten, Boyolali en Magelang - startte meteen daarna. De president van Indonesië heeft de regio tot rampgebied verklaard. De high alert status van de vulkaan blijft tot nader order van kracht.

Tsunami

Vlak voor de uitbarsting van Mount Merapi vond ten zuidwesten van Sumatra een zeebeving plaats met de kracht van 7.7 op de Schaal van Richter. De tsunami die daarop volgde, kostte aan 154 mensen het leven. Minstens 400 mensen worden nog vermist. De tsunami trof vooral het eiland Zuid-Pagai, dat deel uitmaakt van de Mantawai-eilanden. De eilandengroep ligt zo'n 150 kilometer uit de kust van West-Sumatra en behoort tot de Indonesische provincie West-Sumatra. Minstens 10 dorpen in dit afgelegen gebied zijn door metershoge golven verwoest. Plan voert geen projecten uit op de Mantawai-eilenden, maar stelt tenten, hygiënekits en schoolkits ter beschikking. Ook staat Plan stand by om de Indonesische overheid te ondersteunen bij het verlenen van noodhulp als dat nodig is.

Tussen de vulkaanuitbarsting op Java en de zeebeving bij Sumatra bestaat vrijwel zeker geen verband.
""