Algemene Onderwijsbond

28-10-2010

60 onderwijsbestuurders boven ministersloon

In 2009 hebben zestig bestuurders van onderwijsinstellingen de publicatienorm voor topinkomens overschreden. Die zogenoemde `wopt-norm' staat gelijk aan het gemiddelde ministersloon en lag vorig jaar op 188 duizend euro. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Onderwijsblad op basis van meer dan honderd jaarverslagen.

Het betreft 34 bestuurders bij universiteiten, 19 bij hogescholen, 6 bij regionale opleidingscentra en één bij een gecombineerd bestuur voor onder meer speciaal onderwijs, gehandicapten- en revalidatiezorg, en arbeidsreïntegratie. De meesten zaten in 2008 ook boven de publicatienorm, die toen op 181 duizend euro lag. Van de overschrijders zijn 8 vrouw en 52 man. In vier gevallen speelde er een vertrekregeling mee, van een vijfde regeling is de exacte omvang onduidelijk.

`Traditiegetrouw' zijn universiteiten veel vertegenwoordigd, en in de hoogste regionen. Topposities zijn er voor de bestuursvoorzitters van Wageningen UR en de Vrije Universiteit. Opvallend is de hoge wopt-beloning bij Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Volgens de jaarrekening is bij het salaris `additioneel rekening gehouden met het internationale en ondernemende karakter' van de hogeschool.

Ook de kunstenopleidingen in Amsterdam en Utrecht komen voor in de wopt-lijst. Olchert Brouwer van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten komt uit op 204 duizend euro, zijn Utrechtse collega Ad Wisman op een kleine 211 duizend.
Klik hier voor een overzicht van de beloningen

Bonus
Bonussen zijn de afgelopen jaren in een kwaad daglicht komen te staan. Een aantal instellingen heeft inmiddels een streep gezet onder de variabele beloning, zoals de Hogeschool Utrecht en Avans Hogeschool. Gevolg is dat het vaste salaris omhoog gaat.

Bij Avans Hogeschool in Breda liggen de bruto salarissen van twee bestuurders mede om die reden ongeveer veertigduizend euro hoger dan in 2008. In die stijging zit ook de nabetaalde bonus over 2008 verrekend. Verder werden de salarissen negen maanden aangevuld omdat de vacature voor voorzitter langer dan voorzien onvervuld bleef.

Bij de Technische Universiteit Eindhoven is de variabele beloning omgezet in vast salaris. De bestuurders van Roc Flevoland in Almere zijn flink in salaris gestegen omdat ze volgens de raad van toezicht door de bestuurlijke samenwerking met het veel grotere Roc van Amsterdam `een andere functie met zwaardere verantwoordelijkheden' hebben gekregen.

Voortgezet onderwijs
In de verzamelde jaarverslagen uit het primair en voortgezet onderwijs kwamen geen wopt-overschrijdingen voor. Wel een aantal beloningen die schaal 17, de hoogste cao-schaal in het voortgezet onderwijs, overstijgen. Bestuursvoorzitter Romain Rijk van stichting Carmel College zit aan het maximum van schaal 18 voor rijksambtenaren (bbra). Volgens zijn controller is hij "uit de cao gegroeid".

Bestuursvoorzitter André de Jong van de gecombineerde stichting Protestants Christelijk Onderwijs Utrecht (PCOU) en Willibrord Stichting, verdient naar eigen zeggen een bruto salaris van 143.600 euro, dankzij een toelage van een kleine tweeduizend euro per maand op het maximum van schaal 18 bbra. Zijn totale bezoldiging, inclusief werkgeverslasten, kwam vorig jaar uit op 173.136 euro. De voormalige directeur-generaal bij het ministerie van Financiën stapte in januari 2008 over naar het onderwijs.
Klik hier voor reacties van instellingen

(Her)benoemingen
Het vorige kabinet deed een appèl op raden van toezicht om bij nieuwe benoemingen de salarissen van onderwijsbestuurders te matigen. Eerder dit jaar ontstond ophef over de inkomens van voorzitter Dirk Jan van den Berg van de Technische Universiteit Delft en de herbenoemde voorzitter Aalt Dijkhuizen van Wageningen UR. Ook bestuursvoorzitter Yvonne van Rooy van de Universiteit Utrecht, die begin 2008 werd herbenoemd, verdiende vorig jaar meer dan de premier. Klik hier voor een overzicht van (her)benoemde bestuurders en hun bezoldiging in 2009

Onderzoek OCW
Bestuurders bij roc's, hogescholen en universiteiten verdienen in een aantal gevallen meer dan is afgesproken in de beloningscodes van hun sector. Dat staat in een onderzoek dat het ministerie van Onderwijs vorig jaar heeft laten uitvoeren. In deze sectoren worden de meeste bestuurders betaald volgens een aparte beloningsregeling, ontwikkeld door adviesbureau Hay Group.

Die codes bevatten verschillende salarisgroepen, gerelateerd aan de complexiteit van de bestuursfunctie. Een deel van de beloningen valt niet te rijmen met de salarisgroep. `Deze instellingen betalen dus inkomens die hoger zijn dan op grond van de sectorale beloningsleidraden zou worden verwacht.'

Het onderzoek uit augustus 2009 is niet met de Tweede Kamer gedeeld. Volgens een woordvoerder van het ministerie gebruikt OCW het rapport als voorbereiding op de Wet normering topinkomens (wnt). Klik hier voor het rapport `Sectorgerelateerde maxima topinkomens onderwijs'.

Reactie AOb
AOb-voorzitter Walter Dresscher: "De crisis is kennelijk niet bij alle bestuurders even goed doorgedrongen. We moeten ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk geld op de plek terecht komt waar leerlingen en studenten er wat aan hebben, dus bijvoorbeeld goed onderwijspersoneel, veel lessen en kleinere klassen."

Dresscher wil dat de beloning van bestuurders zo snel mogelijk wettelijk wordt begrensd. "Bij nieuwe arbeidscontracten moet er echt wat veranderen. Het is belangrijk dat een wettelijke normering snel wordt ingevoerd."
Klik hier voor de reactie van AOb-voorzitter Walter Dresscher.

Publicatieplicht
Sinds 2006 moeten semi-publieke instellingen de minister van Binnenlandse Zaken op de hoogte brengen van beloningen die hoger uitkomen dan het gemiddelde ministersloon. Dat is een gevolg van de Wet openbaarmaking publiek gefinancierde topinkomens (wopt). Het gemiddelde ministersloon wordt elk jaar opnieuw vastgesteld aan de hand van een fictieve berekening. In 2009 lag deze norm op 188 duizend euro, inclusief alle pensioenbijdrages. Aan het einde van elk jaar publiceert Binnenlandse Zaken de totaallijst van alle meldingen.

De wopt hanteert een andere berekening dan het wetsvoorstel Normering uit publieke middelen gefinancierde beloning topfunctionarissen (wnt), die bestuurssalarissen wettelijk moet begrenzen. Het vorige kabinet heeft ingestemd met het wetsvoorstel, onduidelijk is nog wat het nieuwe kabinet ermee zal doen. (AK)
Klik hier voor de verschillen tussen deze normen. Zie het origineel